Skam och ångest är två ord som förekommer flitigt i medias rapportering om klimatet.
För en tid sedan använde en journalist begreppet ”bondeskam” i sin nyhetsrapportering kring FN:s nya klimatrapport.
Men bönder ska inte behöva skämmas. Tvärtom ska de vara stolta över den mat som de producerar. Liksom vi ska vara stolta över landets bönder.
Den som vill äta klimatsmart bör köpa livsmedel producerade i Sverige. Svensk mjölk- och köttproduktion har låg klimatpåverkan jämfört med andra länder. Den svenska mjölkproduktionen ger 44 procent lägre utsläpp av växthusgaser än världssnittet. Produktionen av nötkött ger 70 procent lägre utsläpp.
En ökad produktion av svenska livsmedel bidrar alltså både till en bättre miljö och minskad global klimatpåverkan.
Det svenska lantbruket har en av världens mest hållbara produktioner. Djuromsorgen är god och antibiotikaanvändningen lägst i EU. När vi väljer svenska livsmedel bidrar vi till mindre antibiotikaförbrukning. Det är positivt för folkhälsan. Samtidigt bidrar svensk livsmedelsproduktion och betande djur till att hålla våra landskap öppna. Det främjar biologisk mångfald.
Genom att prioritera lokalproducerad mat i offentliga upphandlingar kan vi stötta våra lokala bönder och samtidigt minska vår miljöpåverkan.
Det bästa vi konsumenter kan göra för miljön är att minska konsumtionen av importerade livsmedel med hög miljöpåverkan och i stället välja mat som har producerats i Sverige.
Produktionen av svenska livsmedel bör öka. Miljö- och klimatavtrycken är lägre här än i många andra länder.
Anders Ågren, förbundsordförandeModeraterna i Västerbotten