Vi lever i en spännande tid.
De politiska motsättningarna blir allt skarpare. På ena sidan har vi de som förespråkar stängda gränser, högre tullar, mer nationalism och har blicken riktad bakåt snarare än framåt. På den andra sidan har vi de som förespråkar mer globalisering, mer avreglering, tekniska framsteg och när en förhoppning om allt ska lösa sig på något sätt.
Vårt tänkande är ofta begränsat. Vi förmår sällan tänka radikalt annorlunda tankar.
I Dagens Nyheter (30/5 2019) läser jag en intressant recension som vänder upp-och-ner på invanda begrepp. I boken ”Down to Earth” av den franske tänkaren Bruno Latour ifrågasätts hela vår världsbild. Recensenten Alf Hornborg skriver att han ”tar del av en svanesång över den europeiska världsordningen”.
Det behövs ett helt nytt politiskt tänkande som förmår förena hänsyn till miljön och klimatet med ett annat sätt att se på de ekonomiska orättvisor.
Latour ifrågasätter hur nationalekonomerna kunnat bortse från att jordens resurser är begränsade. Han menar likaså att både miljörörelsen och arbetarrörelsen misslyckats därför att den inte har förstått att kampen för en bättre värld måste föra hela kollektivets talan. Alltså inte bara människans talan, utan även djurens och naturens.
Vi kan förfasas över att Hitler försökte skapa ett större ”livsutrymme” för det tyska folket. Samtidigt kan vi missa att den rika världens överkonsumtion minskat livsutrymmet för miljarder.
Det är vi, den välmående och välutbildade klassen i den rika världen, som vunnit på globaliseringen. Vi har inte insett att vårt välstånd egentligen bara är en ny form av kolonialism.
Samtidigt har grupper i våra egna länder upplevt sig som förlorare när de ekonomiska klyftorna ökat, trots att den samlade förmögenheten blivit oändligt mycket större.
Bruno Latour menar att höger och vänster, de gamla begreppen inom politiken, inte längre fungerar. Det behövs alltså ett helt nytt politiskt tänkande, som förmår förena hänsyn till miljön och klimatet med ett annat sätt att se på de ekonomiska orättvisor, som blir allt tydligare i den rika delen av världen.
Kan vi inte hitta ett nytt sätt att tänka är risken stor att kampen mellan miljöaktivister och nationalister blir allt skarpare i framtiden.
Vi behöver mod och framtidstro. Som kristen får jag hopp av psalm 288:3. Men jag misstänker att även om man inte tror så kan följande ord vara inspirerande för tanken: ”Ge oss din blick för dolda möjligheter / Ge fantasi att finna nya medel / Gud, i din tjänst för fred och bröd åt alla / Gud, gör oss kloka.”
Hans Marklund, präst