I dag är det den internationella kvinnodagen.
Vi måste belysa de problem som bidrar till ojämställdhet mellan könen. Oavsett om det handlar om Västerbotten, Europa eller någonstans på andra sidan jordklotet råder ojämställdhet.
Året är 2019. I Västerbotten har vi lång väg att vandra innan det råder jämställdhet mellan könen. Oavsett om det handlar om yrkesliv, familjeliv, politisk och ekonomisk makt, eller tillgången till vård så har män, kvinnor och icke-binära helt olika förutsättningar. Många av problemen ligger i okunskap och en ovilja att prioritera.
Ett sådant område är tillgången till vård för endometrios. Endometrios är en oerhört smärtsam kronisk sjukdom där livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. I värsta fall leder det till infertilitet. Ungefär var tionde fertil kvinna har endometrios. Men siffran är osäker. Många förblir odiagnostiserade eftersom kunskapen om endometrios är dålig i läkarkåren.
De riktlinjer som Socialstyrelsen tog fram 2018 är en bra start på de förändringar som måste till. Men det räcker inte. Det statliga forskningsanslaget måste öronmärkas till eftersatta områden – som forskning om endometrios – och Västerbotten behöver satsa på kunskapsspridning om sjukdomen. Framförallt måste den bli sedd för vad den är, en folksjukdom.
Det är ett allvarligare problem än man kan tro. Endometrios sänker inte bara levnadsstandarden för kvinnor. Sjukdomen leder även till ökad ojämställdhet mellan könen eftersom många kvinnor tvingas vara hemma från arbetet eller skolan på grund av smärtan. Det är helt otroligt att en sjukdom som försvårar livet för så många kvinnor inte prioriteras högre.
Det bristfälliga forskningsanslaget, och det icke-existerande intresset bland många av Sveriges regioner, sänker inte bara kvinnors levnadsstandard. Det innebär också ökade vårdkostnader.
Trots att ämnet lyfts fram då och då är kunskapen om sjukdomen dålig. Därför måste Region Västerbotten prioritera forskning om endometrios så att vi kan förbättra vården för de av länets kvinnor som är drabbade. Det är en fråga om jämställdhet. Vi måste göra någonting, och det är nu.
Vården måste förbättras så att kvinnor slipper stanna hemma på grund av smärtan. För kvinnors ekonomi och pension, livskvalitet och självständighet kan åtgärderna inte vänta.
Att prioritera forskning och vård av en sjukdomen som gör att tio procent av Sveriges kvinnor lever med kronisk smärta är en fråga om jämställdhet.
Eva Mörtsell, jämställdhetspolitisk talesperson för Centerpartiets ungdomsförbund
Jennifer Jonsson, distriktsordförande, Centerpartiets ungdomsförbund Västerbotten