Ge patienterna laglig rätt att överleva cancern

Debatt. Patientens ställning är svag med få eller inga rättigheter. Sjukvården har skyldigheter. Men de kan de i praktiken bortse ifrån eftersom det i princip inte händer någonting om de inte följer lagen. Vi kräver att det blir precis tvärtom.

Foto: Lise Åserud/NTB scanpix/TT

Hälsa och sjukvård2019-02-17 07:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Forskningen kring cancersjukdomar har gjort enorma framsteg.

För patienter som drabbats av exempelvis spridd njurcancer har överlevnadschanserna mer än fördubblats de senaste åren.

Det som tidigare var en dödsdom för många kan i dag behandlas framgångsrikt.

Trots att många nya cancermediciner och behandlingsmetoder kan beskrivas som revolutionerande går utvecklingen för flera cancerformer mot fortsatta orättvisor.

Därför kräver Nätverket mot cancer en lagändring som ska tvinga fram en mer rättvis vård. Ingen ska behöva riskera att dö för att hen bor fel, har fel kön, har fel social status eller inte kan strida för sig själv. Alla ska alltid ha rätt till bästa behandling, och en laglig rättighet att överleva cancersjukdomen när det finns effektiva mediciner.

Vi vill att hälso- och sjukvårdslagen ska rivas upp och ersättas av en lag som både ställer krav och som ger rättigheter. Det handlar inte om att straffa enskild vårdpersonal utan om att kunna utkräva ansvar av sjukvårdens huvudmän när organisationen inte fungerar. Det ska också vara möjligt att utfärda sanktioner eller böter mot regioner/landsting, primärvård och annan sjukvård.

Det finns en tro på att vi här i Sverige gör allt vad vi kan, att sjukvården är enastående, att det ingen annanstans går att göra mer än här.

Men exempelvis bostadsort kan vara helt avgörande för hur det går för en cancerpatient. Det handlar om hur snabbt ett landsting inför nya läkemedel, om de alls används. Om det finns tillräckligt med personal. Om det finns kompetens för just din cancerform. Hur budgetansvariga prioriterar din cancersjukdom. Hur villigt landstinget är att satsa på forskning.

Det finns en direkt koppling mellan forskning och bättre behandlade patienter.

Patientens ställning är svag med få eller inga rättigheter. Sjukvården har skyldigheter. Men de kan de i praktiken bortse ifrån eftersom det i princip inte händer någonting om de inte följer lagen.

Vi kräver att det blir precis tvärtom.

De lagliga rättigheterna ska ligga hos patienterna, de som vården är till för.

Margareta Haag, ordförande Nätverket mot cancer

Jörgen Jehander, ordförande Njurcancerföreningen