Barn måste lära sig att idrott är kul

Krönika. Att barnen rör på sig tillräckligt är framförallt föräldrarnas ansvar. Men även skolan kan göra skillnad. Idrottsundervisningen bör i högre utsträckning handla om vikten av att röra på sig och det lustfyllda med idrott, mindre på tävling och prestation eftersom det är de minst motiverade eleverna som behöver idrotten allra mest.

Dagens ungdomar borde ägna sig mer tid åt att spela fotboll och mindre tid framför sociala medier.

Dagens ungdomar borde ägna sig mer tid åt att spela fotboll och mindre tid framför sociala medier.

Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix/TT

Hälsa och sjukvård2019-07-01 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Dagens ungdomar borde ägna sig mer tid åt att spela fotboll och mindre tid framför sociala medier.

Vad gör barnen när de inte är i skolan?

Spelar fotboll, leker i parken, hoppar studsmatta?

Inte direkt. Så var det kanske förr. Dagens barn och tonåringar sitter stilla. 70 procent av den vakna tiden ägnas åt att stå, sitta eller halvligga i soffan. Barnen ägnar endast en tiondel av dagen åt pulshöjande aktiviteter, visar en rapport från Folkhälsomyndigheten.

Det är för lite.

Precis som för vuxna är fysisk aktivitet viktig för barns och ungas hälsa. De som inte rör på sig känner sig mer stressade över skolarbetet och uppskattade sin hälsa som sämre än genomsnittet. Att inte vara fysiskt aktiv i unga år ökar risken för sjukdomar som stroke, diabetes och fetma senare i livet.

Att hänga framför Instagram eller Facebook kvällarna i ända är inte bra för hälsan.

Dessutom behöver barnen tidigt etablera bra livsvanor, som att röra på sig. Det ökar chansen att de kommer att vara fysiskt aktiva även i vuxenlivet.

Folkhälsomyndigheten ska undersöka vad som ligger bakom stillasittandet. Att det är skärmarna är inte en alltför vild gissning.

Unga dricker mindre alkohol och tonårsgraviditeterna blir färre. Det är givetvis bra. Men att hänga framför Instagram eller Facebook kvällarna i ända är inte bra för hälsan. Det finns ett tydligt samband mellan psykisk ohälsa och antalet timmar som ägnas åt sociala medier.

Att barnen rör på sig tillräckligt är framförallt föräldrarnas ansvar. Men även skolan kan göra skillnad. Idrottsundervisningen bör i högre utsträckning handla om vikten av att röra på sig och det lustfyllda med idrott, mindre på tävling och prestation eftersom det är de minst motiverade eleverna som behöver idrotten allra mest.

Skolgårdar bör utformas på ett sätt som uppmuntrar till lek och idrottande. Det bör vara norm att eleverna går ut på rasterna, och inte hänger i korridorerna med sina mobiltelefoner.

Parallellt med stillasittandet hos både vuxna och unga existerar en nästintill fanatisk hälsotrend där olika ”experter” varnar för det farliga i att äta pasta, kött, eller vad som gäller för tillfället.

Att döma av kvällstidningarnas extrabilagor är bantning en livsstil. Det är också sjukt. Barn och ungdomar måste lära sig att idrott ska vara roligt och en naturlig del av livet, inte något tvångsmässigt man måste ägna sig åt för att leva upp till den senaste fitness-trenden.

Karin Pihl, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Länkar:

Länk till rapporten från Folkhälsomyndigheten:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/b/barns-och-ungas-rorelsemonster/?pub=60058