Sverige i världen – nationaldagen behöver också vara europeisk

Den 6 juni hissas flaggor över hela landet. I Skellefteå, från Vebomark till Missenträsk, samlas människor för att fira Sverige – vårt gemensamma hem, vårt lands historia och våra demokratiska värderingar. Det är en dag för stolthet, men också en dag för eftertanke. För vad är det vi firar egentligen?

Christina Soldan (L) firar nationaldagen med ett europeiskt perspektiv.

Foto: Christina Soldan (L)

Debatt2025-06-06 09:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi firar friheten. Rätten att tänka, tala och leva fritt. Ett samhälle där vi löser problem genom demokratiska beslut, inte genom våld. Ett land där vi hjälper varandra – men där vi också inser att vi är en del av något större.

Därför känns det så rätt att påminna om att nationaldagen också är en dag att tänka europeiskt. Det är bara för en månad sedan vi firade Europadagen, den 9 maj, som markerar början på det samarbete som gjort Europa till en fredligare och friare plats än någonsin förr. I över 70 år har EU varit ett skyddsnät mot krig, diktatur och extremism.

Men det skyddsnätet är inte självklart. I dag hotas Europas fred av Putins brutala anfallskrig mot Ukraina. Friheten är satt under press när högerextrema krafter underminerar aborträtten, rättsstaten och det fria ordet. Samtidigt använder kriminella gäng Europas öppna gränser för att gömma sig undan rättvisan.

Liberalerna tror att lösningen inte är mindre samarbete – utan mer. Ett starkare EU är ett säkrare, friare och grönare Europa och Sverige. Därför vill vi se en gemensam Europapolis, gemensamma åklagare och vassare verktyg mot gränsöverskridande brottslighet. Vi vill ge EU muskler att försvara kvinnors rätt till sin egen kropp, dra in pengar till regeringar som bryter mot rättsstaten, och hålla ihop i stödet till Ukraina tills freden är återvunnen.

Vi liberaler tror på ett Sverige som deltar fullt ut i det europeiska samarbete, med euron som valuta och med starkt inflytande i EU. För bara så kan vi påverka vår framtid, i stället för att få den dikterad av andra.

Och vi ser hur klimatomställningen inte kan stanna vid våra gränser. Tillsammans med andra europeiska länder kan vi ställa om transporter, bygga ut kärnkraft och minska industrins utsläpp. Den gröna omställningen ska inte bromsas – den ska växlas upp, så att vi lämnar över ett hållbart samhälle till våra barn.

Även här i Skellefteå märks behovet av samarbete. För att klara kompetensförsörjningen, klimatarbetet och kampen mot brottsligheten krävs att vi tänker större än kommungränsen – större än landets gränser. Det är i samarbete vi hittar styrkan.

När vi i dag hissar flaggan och firar vårt älskade Sverige – låt oss också göra det med blicken vänd utåt och minnas att vår framtid är gemensam med andra. Sverige är starkt när Europa är starkt. Och Skellefteå har en självklar plats i det europeiska samarbetet.

Grattis på nationaldagen, Sverige – för friheten, demokratin och framtidens skull!