Algblomningen är inte bara en olägenhet för semesterfirare – den är ett symptom på övergödning, ett miljöproblem som hotar att förvandla både insjöar och hav till döda zoner. Övergödning uppstår när stora mängder kväve och fosfor läcker ut i vattendrag och hav, vilket triggar en okontrollerad algtillväxt. När algerna dör och sjunker till botten förbrukas syret i nedbrytningsprocessen, vilket skapar syrebrist.
För Östersjöns del är idag ett område 1,5 gånger så stort som Danmark – över 60 000 kvadratkilometer – drabbat av akut syrebrist, där bottnarna har förvandlats till livlösa öknar. Fiskar, musslor och andra sötvattens- och marina arter dukar under, och ekosystemen kollapsar bit för bit.
Huvudorsaken till denna katastrof är djurindustrin. I Östersjöns avrinningsområde produceras varje år gödsel från 23 miljoner grisar, 16 miljoner kor och 244 miljoner kycklingar. Denna gödsel släpper ut 2 miljoner ton kväve och 0,4 miljoner ton fosfor.
Detta är fyra gånger mer kväve och fosfor än avfallet från de 85 miljoner människor som lever i samma område. Dessutom är djurindustrin enormt resursineffektiv: det krävs upp till tio gånger mer mark och vatten för att producera animaliska livsmedel jämfört med växtbaserade alternativ. Resultatet blir en ond spiral av övergödning som systematiskt kväver Östersjön.
Men det finns en väg framåt. Tänk dig en framtid med levande sjöar och en Östersjö där vattnet återigen är klart, där fiskar trivs och stränderna lockar till bad och rekreation. Denna framtid är möjlig – om vi agerar nu. Region Västerbotten behöver samla kommunerna i regionen för att gemensamt införa växtbaserad mat som standard i offentlig måltidsverksamhet. Detta innebär att skolor, sjukhus och andra offentliga institutioner i hela regionen prioriterar växtbaserad kost.