Vårdkrisen är här – men ledarskapet blundar

"Vi är ärliga med att besparingarna får konsekvenser". Så svarade ledarna för S, V och Mp på kritik från Alliansen.
Här kommer en slutreplik från Alliansens företrädare där de menar att det är deras förslag som är realistiska och bygger på fakta. 

Allians för Västerbotten, Nicklas Sandström (M)
Regionråd i opposition, Ewa-May Karlsson (C)
Gruppledare, Maria Lundqvist Brömster (L)
Gruppledare, Hans-Inge Smetana (KD)
Gruppledare.

Allians för Västerbotten, Nicklas Sandström (M) Regionråd i opposition, Ewa-May Karlsson (C) Gruppledare, Maria Lundqvist Brömster (L) Gruppledare, Hans-Inge Smetana (KD) Gruppledare.

Foto: press

Debatt2025-05-08 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi förstår om den rödgröna majoriteten hellre fokuserar på bortförklaringar och att skylla på andra än att ta tag i de rejäla problem som finns i sjukvården i Västerbotten. I sin replik (Norran 25/4) ägnar de sig mer åt att siffertrixa än att bemöta vår kritik om att de sjösatt sparförslag utan verklighetsförankring. Det är talande för ett politiskt ledarskap som tappat fotfästet.

Under förevändningen att ta ekonomiskt ansvar har man presenterat förslag som saknar såväl dialog med verksamheten som förankring hos fackliga organisationer. Ett av dessa riskerar att slå sönder vårdstrukturen, särskilt i Södra Lappland. Det här är inte styrning, det är panik. Efter att i årtionden ha skjutit svåra beslut framför sig försöker man nu kompensera med kortsiktiga och ogenomtänkta nödlösningar. Resultatet är förslag som varken är praktiskt genomförbara eller långsiktigt hållbara. Att mena att alla regioner har samma stora problem stämmer inte om vi jämför ekonomi, vårdplatser och överbeläggningar. 

När vi lyfter den ohållbara utvecklingen i regionen möts vi av anklagelser om felaktigheter. Det är inte konstigt att det ser ut som det gör när regionledningen inte kan skilja på så grundläggande begrepp som ökning och förändring. I sin text beskriver de hur vissa vårdnära personalgrupper blivit fler. Det stämmer, men det vi beskriver är den totala förändringen mellan alla personalgrupper i hela regionen. Fakta: Den 1 januari 2023 hade Region Västerbotten 1 378 anställda inom kategorin ledning, handläggare och administratörer (exklusive medicinska sekreterare). Den 1 september 2024 hade antalet ökat till 1 400. En ökning med 22 personer, huvudsakligen chefer. Det är en ohållbar utveckling och säger mycket om hur den rödgröna majoriteten väljer att prioritera.

Samtidigt har vi aldrig haft så många anställda, så få öppna vårdplatser och så långa vårdköer. Det måste väcka någon form av krisinsikt. Att fortsätta skylla på regeringen är en bekväm hållning, men den förändrar inte verkligheten för patienter och vårdpersonal i Västerbotten.

Denna text avslutar replikskiftet om Region Västerbottens ekonomi.