Invasiva arter anses idag vara ett av de största hoten mot biologisk mångfald i världen. Känsliga ekosystem störs eller förstörs vid ankomsten av nya arter som sedan snabbt tar över och tränger undan allt annat. Bekämpningen behöver högre ambitioner och bli en angelägenhet för fler.
Den som begett sig ut på Sveriges sommarlandsvägar kan inte missa de vackra lupinerna som lyser längs vägrenen i lila, rosa och vitt. Men bakom det vackra döljer sig ett problem: lupinen ökar kvävehalten i jorden, vilket missgynnar näringsfattiga ängsväxter och skuggar ut sin omgivning till total dominans.
Villaägarnas Riksförbund tillhandahåller juridisk rådgivning för sina medlemmar. Våra jurister märker nu hur antalet frågor kopplat till ”dolda fel” ökar där fastighetsköp som gjorts under vintern dolt invasiva arter, i synnerhet den ytterst svårbekämpade parksliden. Nya fastighetsinnehavare finner när sommaren slår ut att trädgården är förlorad till parkslide. En färsk dom visar hur möjligheten att hävda dolt fel är näst intill omöjligt, eftersom undersökningsplikten är mycket långtgående och köparen förväntas ställa initierade frågor om växtligheten till säljaren.
EU har nu uppdaterat sin lista över invasiva arter som medlemsländerna uppmanas att bekämpa. Listan utökas med 26 arter och inkluderar även parkslide. EU:s uppmaning behövs i Sverige, där regeringen skurit ner på anslagen till bekämpningen av invasiva arter. Regeringens senaste förslag innebär ett tillbakadragande, där arbetet ska koncentreras på de nya arterna som ”dörrknackar” för att börja etablera sig. Privatpersoner och företag befrias från en skyldighet att bekämpa invasiva arter på sin mark. Villaägarnas Riksförbund instämmer i kritiken regeringens förslag fått från flera instanser, prioriteringen att fokusera på nya hot riskerar att ge friare spelrum för etablerade invasiva arter att sprida sig.
Signalvärdet är också destruktivt. Det florerar många påståenden om användningsområden för parkslide till ”goda pajer och helande, antiinflammatoriska egenskaper” som med oförsiktig användning ökar risken för att växten ska spridas till nya platser.
Regeringen har nu möjlighet att tänka om i höstens budget och satsa på ett ambitiöst, långsiktigt bekämpningsarbete mot både nya och etablerade invasiva växter och djur. Därtill behövs en tydlig informationsplikt om invasiva växter vid försäljning av fastigheter så att köparen slipper obehagliga överraskningar i trädgården.