I Region Västerbottens statistik saknas det siffror på hur många unga vuxna som söker hjälp för psykisk ohälsa. Faktum är att gruppen 18–29 år knappt existerar i vårdens styrning, ansvar och uppföljning. Och det är just där problemet börjar.
Inom Next in Mind har unga vuxnas psykiska hälsa kartlagts genom en omfattande enkät med över 1 000 unga, djupintervjuer med experter och analyser av stödsystemet. Resultatet är tydligt: nära en fjärdedel vet inte vart de ska vända sig och över hälften har avstått från att söka hjälp, ofta av rädsla för vad andra ska tycka. Bland dem som gjort det vittnar 85 procent om bristande bemötande. Ett glapp som drabbar både individ och samhälle. 130 000 unga vuxna i Sverige står i dag helt utanför arbete och utbildning.
Samtidigt ser vi att många av de mest verkningsfulla lösningarna utvecklats av och med unga själva – ofta genom sociala innovationer. Trots dokumenterade resultat får de sällan långsiktig finansiering eller plats inom det offentliga. Fungerande lösningar finns men inget system som skalar upp dem. Det är både ett svek och ett slöseri.
Därför föreslår vi tre politiska åtgärder:
- Inför en särskild målgruppsdefinition för unga vuxna (18–29 år) i all politik och resursfördelning kopplad till psykisk hälsa. Gruppen faller i dag mellan stolarna när statistik saknas. Vi föreslår att inrätta ett motsvarande CAN (som i dag kartlägger alkohol- och drogvanor) för att följa psykisk hälsa bland unga vuxna.
- Västerbottens kommuner behöver identifiera, stödja och samverka med sociala entreprenörer. Många lösningar finns lokalt, men de behöver testmiljöer, partnerskap och stabil finansiering för att göra skillnad.
- Prioritera riktat stöd i kritiska övergångsfaser. Lågtröskelstöd behövs där unga befinner sig – vid flytt, studiestart eller inträde på arbetsmarknad.
Vi vet exakt hur många som tar studenten i Västerbotten, men inte hur många som orkar vidare. Till er som styr – regionpolitiker, kommunledningar och riksdagsledamöter med ansvar för länet: Det behövs inga nya utredningar, utan beslut och handlingskraft för att unga vuxna ska få rätt stöd. Det är en investering i hela Västerbottens framtid och vår gemensamma förmåga att möta dagens och morgondagens utmaningar.