Sverige behöver skapa mer och skatta mindre

Det måste löna sig bättre att arbeta. Vi moderater har sagt det förr, och vi kommer att fortsätta propsa på det.

Socialdemokraterna har tillsammans med samarbetspartierna infört skatt på bland annat platspåsar.

Socialdemokraterna har tillsammans med samarbetspartierna infört skatt på bland annat platspåsar.

Foto: Gunnar Lundmark/Svd/TT

Debatt2020-11-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi bor i landet där Ikea, Ericsson, Klarna och Spotify grundats.

En typ av företag som utgör en god grund för innovationer och nytänkande.

Men vi kan inte luta oss tillbaka om vi vill att framtidsutsikterna ska förbli goda.

Villkoren för att skapa och driva företag måste förbättras. För att det ska växa fram nya jobb behövs entreprenörer som vill och vågar satsa på sina affärsidéer här i Sverige.

Att detta sker är ingenting som vi kan ta för givet. Vi måste ständigt se till att undanröja onödiga hinder som försvårar för företagen att leva och verka. Regeringen gör tvärtom när man inför nya skatter och regleringar.

Fyra av fem jobb skapas av småföretagare. Samtidigt är det just denna grupp som gång på gång får det svårare att bedriva sin verksamhet på grund av regelkrångel.

När undantaget i turordningsreglerna i LAS infördes för småföretagare skapades tusentals nya jobb. En bieffekt var att det förbättrade ställningen på arbetsmarknaden för såväl unga som utrikes födda. Ett arbete är en väg in i vårt samhälle.

Det måste löna sig bättre att arbeta. Vi moderater har sagt det förr, och vi kommer att fortsätta propsa på det.

Om man räknar in alla skatter – inkomstskatt, arbetsgivaravgift, moms och punktskatter – ligger skattetrycket på drygt 50 procent för den som har en inkomst på 25 000 kronor.

Men det är inte bara skatterna för den som arbetar som staplas på varandra. För den som inte arbetar kan bidragen också staplas på varandra. Sammantaget kan till exempel en fyrbarnsfamilj få ut 33 000 kronor netto från bidragssystemen.

Om den ena föräldern börjar arbeta minskar inkomsten. Tar båda föräldrarna anställning ökar den bara på marginalen. Införandet av ett bidragstak går således hand i hand med sänkta inkomstskatter.

Slutligen måste vi säga nej till nya skatter som hämmar företagande.

Socialdemokraterna har tillsammans med samarbetspartierna infört och höjt skatter på platspåsar, kläder, tvättmaskiner, mobiltelefoner, spelkonsoler, diskmaskiner, bensin, spisar, läsplattor, TV-apparater och flygresor.

Det regeringen tycks glömma är att det är privat sektor som finansierar den offentliga. Höjer man skatterna på jobb och företagande tappar Sverige i konkurrenskraft och det blir mindre kvar till fler poliser, lärare och undersköterskor.

Vår arbetslinje står mot regeringens bidragslinje.

Sverige behöver skapa mer i stället för att skatta mer.