Alla typer av vÄld mot kvinnor mÄste upphöra

Imorgon, den 25 november Àr det Orange Day, internationella dagen för avskaffandet av vÄld mot kvinnor.

Orange Day uppmÀrksammar mÀns vÄld mot kvinnor.

Orange Day uppmÀrksammar mÀns vÄld mot kvinnor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-11-24 07:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Enligt FN utsĂ€tts en av tre kvinnor i vĂ€rlden för vĂ„ld under sin livstid. Det Ă€r ett omfattande samhĂ€lls- och folkhĂ€lsoproblem och sker oftast inom hemmets vĂ€ggar och av en partner eller nĂ€ra anhörig. VĂ„ren 2021 fick det sexuella vĂ„ldet bred uppmĂ€rksamhet nĂ€r fem kvinnor blivit mördade under nĂ„gra fĂ„ veckor. VĂ„ldet Ă€r strukturellt och morden Ă€r den yttersta konsekvensen av det. 

Under 2022 har Region VĂ€sterbotten fortsatt stĂ€rka arbetet för att identifiera vĂ„ldsutsatta som kommer i kontakt med vĂ„rden. Som exempel pĂ„ det har ett Ă€nnu tydligare uppdrag i frĂ„gan getts till primĂ€rvĂ„rden. Det har ocksĂ„ skrivits in i uppdraget till den tandvĂ„rd som sker genom vĂ„rdval, det vill sĂ€ga tandvĂ„rd till barn och unga, att systematiskt stĂ€lla frĂ„gan om vĂ„ldsutsatthet. 

Förutom att sjĂ€lv vara utsatt uppskattar BRÅ att 150 000 barn i Sverige lever tillsammans med en vĂ„ldsutsatt förĂ€lder.

VĂ„ldshandlingarna Ă€r inte bara fysiskt vĂ„ld och sexuella övergrepp utan bestĂ„r ofta av en kombination handlingar. Till exempel förminskning, hot, kontroll och social isolering. Det kan ocksĂ„ vara försummelse, att undanhĂ„lla omsorg eller mat, eller att förstöra tillhörigheter, begrĂ€nsa gemensamma, ekonomiska tillgĂ„ngar eller tvinga nĂ„gon att ta lĂ„n för sin partners rĂ€kning. 

HĂ€lsoeffekterna av vĂ„ldsutsatthet Ă€r inte bara fysiska och psykiska skador utan ocksĂ„ andra effekter som kommer av att stĂ€ndigt leva med stressen och utsattheten av att ha eller att ha haft vĂ„ldet nĂ€ra. 

Centrum mot vÄld finns idag i UmeÄ och SkellefteÄ, och det finns Àven planer för ett Centrum mot vÄld för VÀsterbottens inland. Den rödgröna majoriteten har en ambition att utveckla arbetet mot vÄld i nÀra relationer och ser vikten av att göra det i former som Centrum mot vÄld, tillsammans med kommunerna. För att pÄ ett bra sÀtt kunna stödja och hjÀlpa vÄldsutsatta behövs samarbete över grÀnserna.

Ett av Sveriges sex jÀmstÀlldhetspolitiska mÄl sÀger att mÀns vÄld mot kvinnor ska upphöra och en av de viktigaste insatserna Àr att upptÀcka vÄldet sÄ tidigt som möjligt. Region VÀsterbotten arbetar dÀrför systematiskt för att tidigt upptÀcka och förebygga vÄld. HÀlso- och sjukvÄrdsnÀmnden har fattat beslut om att alla verksamheter som möter patienter rutinmÀssigt ska frÄga om vÄldsutsatthet och personal med patientkontakt ska genomgÄ grundlÀggande utbildningsinsatser inom omrÄdet vÄld i nÀra relationer.

För oss Ă€r det en frĂ„ga vi kommer att jobba mĂ„lmedvetet med tills vi har en vĂ€rld fri frĂ„n mĂ€ns vĂ„ld mot kvinnor. 

Jonas Karlberg (V) lyfter regionens ÄtgÀrder i en stÀndigt aktuell frÄga.
Jonas Karlberg (V) lyfter regionens ÄtgÀrder i en stÀndigt aktuell frÄga.