Så kan Förbifart Skellefteå bli verklighet

Skellefteå behöver sin egen förbifart argumenterar dagens debattör. 
– Det handlar om en ny väg och bro över Skellefteälven – en lösning som kan avlasta centrum, minska trafikens påverkan på stadsmiljön och höja både säkerhet och framkomlighet, skriver Anders Josephsson på Transportföretagen.

Anders Josephsson, näringspolitisk expert, Transportföretagen.

Anders Josephsson, näringspolitisk expert, Transportföretagen.

Foto: Transportföretagen

Debatt2025-07-10 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stora infrastrukturprojekt i Sverige drar ofta över både budget och tidsram. Det försenar samhällsnyttan, driver upp kostnader och skapar en växande underhållsskuld. Transportföretagen har låtit en av Sveriges ledande experter på alternativ organisering och finansiering, ekonomie doktor Fredrik Bergström, identifiera ett antal vägobjekt i Sverige som skulle lämpa sig för olika former av alternativ organisering. Förbifart Skellefteå är ett av dem.

Regeringen har nyligen öppnat upp för alternativ organisering, vilket är ett välkommet steg. Offentlig–privat samverkan (OPS) är en modell där privata aktörer ansvarar för byggnation, finansiering och underhåll, medan staten upphandlar tillgänglighet. Det skapar tydligare ansvarsfördelning och starkare incitament för kvalitet och leverans i tid.

Förbifart Skellefteå är ett projekt som passar väl för en sådan modell. Det handlar om en ny väg och bro över Skellefteälven – en lösning som kan avlasta centrum, minska trafikens påverkan på stadsmiljön och höja både säkerhet och framkomlighet. För boende innebär det färre tunga transporter genom staden, bättre luftkvalitet och tryggare trafikmiljöer.

Liknande projekt har genomförts med framgång i både Norge och Danmark. Erfarenheterna därifrån visar att alternativ organisering ofta ger bättre kostnadskontroll och att projekten i högre grad håller både budget och tidplan än motsvarande som drivs via statsbudgeten. När ansvar och underhåll sträcker sig över decennier blir det också mer lönsamt att bygga för kvalitet från början.

Det är viktigt att poängtera att alternativ finansiering inte behöver innebära vägavgifter. Det handlar i första hand om att använda offentliga medel effektivare, genom att dra nytta av marknadens kapacitet och långsiktiga incitament.

Vi uppmanar nu regeringen och Trafikverket att gå vidare. Genom fördjupade analyser och marknadsdialoger kan vi avgöra var OPS passar bäst – och se till att viktiga projekt, som Förbifart Skellefteå, äntligen kan bli verklighet.