Så kan allergivården hjälpa fler i Västerbottens län

Astma och allergi ökar kraftigt och är idag två av våra vanligaste kroniska sjukdomar. Tack vare forskningens framsteg kan orsakerna bakom många allergier behandlas. Samtidigt visar nya siffror att tillgången till effektiv behandling varierar kraftigt beroende på var i landet man bor, skriver dagens debattörer som är representanter för Forska!Sverige.

"Tack vare de senaste årens framsteg kan exempelvis pollenallergi behandlas med allergivaccination", skriver dagens debattörer. Arkivbild.

"Tack vare de senaste årens framsteg kan exempelvis pollenallergi behandlas med allergivaccination", skriver dagens debattörer. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2025-07-21 13:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allergisjukdomarna ökar och är numera några av våra vanligaste kroniska sjukdomar. Tack vare forskningens framsteg kan många behandlas och leva utan besvär långa perioder. Samtidigt visar nya siffror att möjligheten att få behandling skiljer sig kraftigt åt beroende på vart i landet du bor. Vi uppmanar regionerna att skyndsamt jämna ut skillnaderna.

Tre miljoner svenskar har pollenallergi, ungefär en miljon astma och lika många atopiskt eksem. För många innebär det stora inskränkningar i vardagen och kraftigt försämrad livskvalitet.

Samtidigt ger forskningen hopp. Tack vare de senaste årens framsteg kan exempelvis pollenallergi behandlas med allergivaccination som gör att besvären minskar eller till och med försvinner helt.

Anna Nilsson Vindefjärd, grundare och generalsekreterare, Forska!Sverige
Anna Nilsson Vindefjärd, grundare och generalsekreterare, Forska!Sverige

En kartläggning från Astma- och Allergiförbundet visar att tillgången till allergivaccination är låg. Den varierar också beroende på var i landet du bor. Exempelvis fick 50 patienter per 10 000 invånare i Hallands län allergivaccination under 2023. I Västerbottens län var motsvarande siffra enbart 12 patienter per 10 000 invånare.

Utöver lidande för den enskilde medför det ökade antalet pollenallergiker stora kostnader för den drabbade och för samhället. I ett nytt faktablad, framtaget av stiftelsen Forska!Sverige, framgår att den årliga samhällskostnaden för enbart allergisk snuva uppgår till 12 miljarder kronor i Sverige. Den största kostnaden orsakas av att vanlig symtomlindrande medicinering inte hjälper, vilket gör att de drabbade har svårt att prestera och orka med skola eller arbete.

Låt oss dra nytta av forskningens framsteg för att öka hälsan hos Sveriges befolkning. Vi uppmanar regionerna att skyndsamt jämna ut skillnaderna och se till att effektiva behandlingar kommer patienterna till del, oavsett vart i landet man bor.