Regionen flyr ansvar för patientsäkerhet

Flera år efter en lagändring som kräver legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer saknas det fortfarande åtgärder från regionen, hävdar dagens debattörer Santa Antane och Kenneth Innergård.

Region Västerbotten, Regionens hus. Arkivbild.

Region Västerbotten, Regionens hus. Arkivbild.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Debatt2025-07-25 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är svårt att förstå. Sedan 2019 har Region Västerbotten haft fem år på sig att anpassa sig till en lagändring som kräver legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer. Ändå står vi här – sommaren 2025 – utan vare sig handlingsplan, utbildningsmöjligheter eller en tydlig väg framåt. Regionen bryter medvetet mot lagen.

I fackets senaste förhandling med regionen förklarar regionen att de inte tänker erbjuda vidareutbildning till de kuratorer som redan är tillsvidareanställda utan legitimation. Trots att arbetsgivaren i andra andetaget säger att legitimation ”bör vara ett krav vid nyrekrytering” – just för att säkerställa patientsäkerheten. Är patientsäkerheten inte viktig oavsett?

Det är ett logiskt haveri. Regionen menar att legitimation är viktigt – men inte tillräckligt viktigt för att ta ansvar för de egna anställdas möjlighet att nå dit. Samtidigt är det just de här kuratorerna som varje dag möter människor i sorg, chock och livskris. De jobbar med cancerbesked, självmordstankar, våldsutsatthet. De är inte marginella – de är vårdens psykosociala ryggrad.

Våra medlemmar larmar nu om att de saknar handledning. Enligt tidigare överenskommelser skulle regionen införa en central riktlinje för handledning redan 2024. Denna sommar får vi höra att ärendet ”inte har kunnat prioriteras” på grund av bemanningsproblem. Två månader efter vår formella begäran om förhandling står arbetsgivaren fortfarande utan svar.

Vi har en arbetsgivare som vill slippa ta ansvar – men gärna säger rätt saker. Det räcker inte. Det är dags för Region Västerbotten att visa i handling att man värnar både personalens arbetsmiljö och patienternas trygghet.

Ska man kräva legitimation – då måste man också skapa möjligheter att få den. Ska man tala om patientsäkerhet – då måste man säkra förutsättningarna för att vårdpersonalen får stöd, handledning och kompetensutveckling.

Vad vill ni egentligen, Region Västerbotten?