Det går inte längre att ignorera förskolans problem. I dag arbetar nästan 8 av 10 lärare i barngrupper som överstiger Skolverkets riktmärken. Detta påverkar barnens trygghet, lärande och språkutveckling negativt. Hela 7 av 10 lärare får inte förutsättningar att klara tillsynsansvaret, och barn riskerar att bli osynliga eller fara illa.
Rapporten "Tryggare kan alla vara" visar att bristande resurser leder till försämrat stöd för barn i behov. 8 av 10 lärare i för stora barngrupper uppger att det tar för lång tid för dessa barn att få hjälp. Samtidigt ser vi hur besparingar slår mot förskolan, trots statsbidrag för att minska barngrupperna.
Nu får vi återkommande information om minskat barnafödande och befolkningsprognoser som riskerar slå hårt mot förskolan. Men vi i Västerbotten måste sätta våra barn först. I stället för kortsiktigt tänkande och otillräcklig resurstillsättning där avdelningar pausas, förskolor stängs och personal flyttas eller sägs upp finns nu istället möjlighet att minska barngruppernas storlekar och öka personaltätheten.
Vi kan inte passivt se på medan världens bästa förskola monteras ner, bit för bit, tills ingenting återstår av den trygghet och kvalitet som våra barn förtjänar.
Fackförbundet Sveriges Lärare kräver lagstiftning om:
- Maxtak på 12 barn per grupp för åldrarna 1–3 år, samt högst tre barn per heltidsanställd.
- Maxtak på 15 barn per grupp för åldrarna 4–5 år, samt högst fem barn per heltidsanställd.
- En minimibemanning av legitimerade förskollärare.
Staten och kommunerna måste ta sitt ansvar. Förskolan ska vara en trygg och likvärdig plats där alla barn kan utvecklas och undervisas enligt läroplanen.
Vad säger våra lokala politiker? När ska barnen i Västerbotten få den förskola de förtjänar?