Håll er till verkligheten om chefsskapet

Med anledning av de 60 cheferna som enligt nyheterna saknar underställda. Vi förstår att folk upprörs över nyheten och vill ge fakta i målet.
De 60 cheferna som utpekas som chefer utan underställd personal har medarbetare som de arbetsleder. Problemet är att det inte syns i personalsystemet. 

Jonas Karlberg (V).

Jonas Karlberg (V).

Foto: VK

Debatt2025-07-02 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ett stort problem, men det finns interna skäl som GDPR, rättvisande statistik, med mera. De har ett tidsbegränsat förordnande som chefer, vanligtvis 3 år, ofta som del av tid i sin anställning. När förordnandet upphör eller avslutas slutar de vara chef. Att frågan kommer upp på Hälso- och sjukvårdsnämndens bord är för att det har uppmärksammats att efterlevnaden beslutet från 2018 om antal medarbetare per chef är för dålig, men också för att nämnden som en besparingsåtgärd har ett förslag om att höja normalspannet för antal medarbetare per chef. 

Det här borde inte vara okänt för Alliansens politiker. De har deltagit i samma sammanträden som den rödgröna majoriteten. Men istället för att ta frågan seriöst lägger de in ett förslag om att det går att spara 50 miljoner innan årsskiftet och att regionen ska avveckla 195 chefer innan mandatperiodens slut, dvs. fram till och med nästa sommar. Det finns en hel del att säga om Alliansens sätt att använda siffror, och det här är bara det senaste exemplet i en lång följetong. Sedan valet har de drivit att administrationen exploderat i Region Västerbotten. Det är inte sant. Efter valet 2018 gick kommunförbundet Region Västerbotten ihop med landstinget Västerbotten. Utan att arbetet förändrades på något sätt ökade därmed antalet anställda med ca 110 personer mellan 2018 och 2019. Det som nu är Regionala utvecklingsförvaltningen.

Den rödgröna majoriteten och förvaltningen jobbar för att komprimera arbetsuppgifterna hos den administrativa personal vi har i Region Västerbotten och vill lyfta av administrativa uppgifter från vårdpersonal. Mycket av den administration som görs är dock patientnära och en fråga om tillgänglighet och patientsäkerhet och lagkrav, som att föra journal, planera återbesök, meddela provresultat och rapportera uppgifter till kvalitetsregister eller myndigheter. 

Nuläget är lite svårt att uttala sig om, det rör sig i region-Sverige, men när Dagens Samhälle följde upp utvecklingen av administratörer i förhållande till vårdpersonal 2023 visade statistiken att Region Västerbotten, trots att det är en universitetssjukhusregion, låg på delad sjätteplats av lägst andel administrativ personal i förhållande till vårdpersonal och var den universitetssjukhusregion som hade minst andel administrativ personal. Ökningen av administrativ personal sedan 2019 till 2022 låg i mitten, trots att Region Västerbotten gjort en satsning på att öka nära chefer, den satsning som Alliansen nu vill avveckla. 

Både vi i majoriteten och regionens revisorer har noterat att administrationen är svag, att administrativa arbetsgrupper läggs över på vårdpersonal. Det riskerar leda till sämre beslut och att den administrativa bördan i praktiken ökar på vårdpersonalen när administrativ personal saknas eller inte anställs. Den rödgröna majoriteten minskar ändå administrationen, helt enkelt för att ekonomin inte räcker till och för att vårdpersonal prioriteras först. Västerbotten är en liten universitetssjukvårdsregion med stora strukturella kostnader som följd av avstånd med mera i norra Sverige.