Socialdemokraterna, tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet har presenterat nio förslag för primärvården. Men varför nu, när mer än halva mandatperioden har gått? Förslagen består till stor del av självklarheter, sådant som redan görs eller som oppositionen redan föreslagit. De borde ha tagit itu med problemen från början av mandatperioden, istället för att vänta flera år med att presentera dessa urvattnade förslag.
Socialdemokraterna har föreslagit att stärka primärvården med extra resurser för att möta medborgarnas behov och förbättra arbetsvillkoren. Det låter bra, men förra året gjorde den regiondrivna primärvården ett underskott på över 170 miljoner. För att täcka underskottet krävs ett betydligt större resurstillskott än en extra procent.
Socialdemokraterna har ett förslag att säkerställa att alla medarbetare har en kompetensutvecklingsplan. Det borde vara självklart i en kunskapsintensiv bransch som hälso- och sjukvård. Varför vänta till nu? De föreslår också att vården ska komma närmare patienterna genom att optimera användningen av befintliga resurser, vilket borde vara en självklar ambition för att förbättra tillgängligheten och nyttan för medborgarna.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har förra året gett uppdrag att arbeta mot ett riktvärde om 1100 patienter per distriktsläkare. För genomförandet behövs en långsiktig plan. Nu föreslår Socialdemokraterna att planen ska tas fram. Varför har den inte redan tagits fram? Regionen och kommunerna har gemensamt tagit fram ”Färdplan Nära vård 2030 i Västerbotten”, och det anger att en årlig uppföljning ska göras. Nu lyfter Socialdemokraterna ett förslag om en årlig uppföljning som något nytt.
Socialdemokraterna föreslår att primärvårdens arbete med psykisk ohälsa ska stärkas. När Alliansen i början av året föreslog ökad uppföljning av primärvårdens arbete med psykisk hälsa avslog majoriteten förslaget.
Socialdemokraterna agerar som om de vore oppositionsparti i Region Västerbotten. Efter nästa val borde Socialdemokraterna bli ett verkligt oppositionsparti, och makten ges till oss som både vill och kan lösa regionens utmaningar. Då kommer vi på allvar att ta tag i primärvårdens bristande tillgänglighet.