En satsning pÄ friluftslivet en satsning pÄ folkhÀlsan

I strÀvan efter en hÄllbar samhÀllsutveckling erbjuder friluftslivet unika möjligheter.

Fysisk aktivitet i naturen gör att vi mÄr bÀttre.

Fysisk aktivitet i naturen gör att vi mÄr bÀttre.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Debatt2020-08-23 10:50
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Friluftsliv har kanske aldrig varit sÄ viktigt som just nu.

För nÀr covid-19-krisen drabbade samhÀllet, och allt förÀndrades, fanns naturen dÀr och erbjöd en trygg arena för motion och lek, men ocksÄ för vandrande möten och stillsamma stunder.

Data frÄn Google pekar pÄ en 75-procentig ökning av allmÀnhetens rörelsemönster pÄ platser som nationalparker, offentliga strÀnder, smÄbÄtshamnar och offentliga parker.

Det Àr bÄde kul och viktigt. SÀrskilt med mÄnga nybörjare inom friluftsliv.

Fysisk aktivitet i naturen gör att vi mÄr bÀttre och ökar vÄr medvetenhet för omgivningen.

VÀsterbottens kommuner kan göra mer för att gynna friluftslivet i syfte att frÀmja folkhÀlsan, livsglÀdjen och respekten för naturen. GrundlÀggande Àr att sÀkerstÀlla god tillgÄng till tÀtortsnÀra natur samt en bred förstÄelse för allemansrÀtten.

SÀrskilt viktigt Àr det att alla aktörer, inklusive föreningar, kommuner, regioner och lÀnsstyrelser, samarbetar för att vÀnda trenden i de av riksdagen beslutade friluftsmÄlen som fortsatt har en negativ utveckling: Ett rikt friluftsliv i skolan, friluftsliv för god folkhÀlsa och god kunskap om friluftslivet.

2021 Ă€r utsett till ”Friluftslivets Ă„r” i Sverige. Sannolikt Ă€r 2021 ocksĂ„ Ă„ret dĂ„ vi satsar pĂ„ en nystart av samhĂ€llsutvecklingen efter den paus som covid-19-krisen tvingat pĂ„ oss.

Det ger VÀsterbotten mycket goda möjligheter att frÀmja friluftslivet och göra det tillsammans med företag och föreningar.

Vi uppmanar beslutsfattarna i VÀsterbotten att öka regionens och kommunernas engagemang för friluftslivet genom att:

- Engagera er i ”Friluftslivets Ă„r”

Satsa pĂ„ engagemang under ”Friluftslivets Ă„r” som en kraftsamling och en nystart för en hĂ„llbar samhĂ€llsutveckling. NĂ€r arbetslöshetssiffrorna och den psykiska ohĂ€lsan vĂ€ntas öka Ă€r detta ett gyllene tillfĂ€lle att fĂ„ fler mĂ€nniskor att ta del av naturen och samtidigt öka kunskapen om den.

- Skydda naturens sociala vÀrden

SamhÀllsplanera för friluftsliv genom att skapa förutsÀttningar för sammanhÀngande tÀtortsnÀra grönstruktur och större naturomrÄden sÄ att bÄde friluftsorganisationer och enskilda kan utöva aktiviteter dÀr.

Resurser för att behÄlla och utöka kollektiv- och tÄgtrafiken till naturomrÄden behövs i hela VÀsterbotten sÄ att fler kan ta del av hÄllbara naturupplevelser utan att behöva ha tillgÄng till egen bil. Samtidigt behöver LÀnsstyrelsen i VÀsterbotten stÄ upp för allemansrÀtten och inte urholka varken tillgÀngligheten till naturen eller strandskyddet.

- LÄt friluftslivet vÀga tyngre

Friluftslivet behöver vÀga tyngre i samhÀllets planering och verksamhet. DÀrmed behöver beslutsfattare pÄ alla nivÄer regelbundet följa upp och utvÀrdera hur samhÀllet nÄr och uppfyller de tio friluftsmÄlen.

Vi vÀlkomnar en ökning av det regionala bidraget till friluftslivets organisationer, sÀrskilt de som kan fÄ med grupper som i lÀgre grad nyttjar friluftslivet, exempelvis barn, ungdomar och mÀnniskor med annan etnisk och kulturell bakgrund.

Kom ihÄg att en satsad krona pÄ friluftslivet ger mÄngfalt tillbaks till VÀsterbotten genom den ideella kraften.

I strÀvan efter en hÄllbar samhÀllsutveckling erbjuder friluftslivet unika möjligheter.

Social utveckling genom ökad folkhÀlsa och livsglÀdje.

Ekologisk utveckling genom ökad respekt för naturen och allemansrÀtten.

Och ekonomisk utveckling genom stöd till ideella krafter.