Socialdemokraterna har genom sitt agerande kring Karlgårdsbron låtit nära en halv miljard kronor rinna ut i älven. Det handlar inte längre om ett olyckligt projekt. Det handlar om ett systemfel. Därför kräver vi i Alliansen en oberoende haveriutredning.
SVT Nyheter Västerbotten har nyligen granskat upphandlingen av Karlgårdsbron och domen från intervjuade experter är förödande. Forskare vid Umeå universitet konstaterar att upphandlingsdokumenten innehöll brister som gjorde att anbudsgivarna inte tävlade på lika villkor. Kommunen kan därmed ha brutit mot både upphandlingslagen och likabehandlingsprincipen. Trots detta valde man att gå vidare.
Den tidigare entreprenören lämnade ett onormalt lågt anbud utan att redovisa konkreta siffror eller kostnadsuppdelningar. Kommunen ställde inga detaljerade följdfrågor och nöjde sig med en mycket knapphändig förklaring. Bara dagar senare fattade samhällsbyggnadsnämnden beslut. Professorerna som deltar i SVT:s granskning menar att upphandlingen borde ha avbrutits och att kommunen sannolikt drabbades av panik. Det är ett tydligt underkännande.
Till detta kommer att företrädare för majoriteten i dag inte kan redogöra för vilka handlingar som faktiskt låg till grund för beslutet. Samtidigt står det klart att oppositionens ledamöter inte fick ta del av den centrala förklaringen till det låga anbudet. Bristen på transparens var påtaglig då och den består än i dag.
Det är samma politiska majoritet som gick emot Skellefteåbornas nej i folkomröstningen, som drev igenom byggbeslutet, som antog anbudet och som nu beslutat att fullfölja projektet trots att kostnaderna skenat från 300 till 744 miljoner kronor. Att inte ställa grundläggande kontrollfrågor och ändå hävda att man agerat korrekt visar på allvarliga brister i ansvarstagande.
Mot denna bakgrund har vi i Alliansen lagt en gemensam motion till kommunfullmäktige. Vi kräver en oberoende haveriutredning av hela projektet, från planering och upphandling till kostnadsutveckling och politisk hantering. Det handlar inte bara om en bro, utan om hur kommunen hanterar skattebetalarnas pengar.
Det ekonomiska haveriet får nu direkta konsekvenser. Kommunen tvingas omprioritera i budgeten, vilket riskerar att leda till färre förskolor, uteblivna investeringar eller minskat utrymme i välfärden motsvarande hundratals helårstjänster. Det är ett högt pris för ett prestigeprojekt som saknade folkets stöd och som nu ifrågasätts av oberoende experter.