Ditt husdjurs hälsa ska inte vara en plånboksfråga

Veterinärkostnaderna har skenat de senaste åren. Nu måste regeringen agera för att stoppa utvecklingen och bryta upp koncernernas oligopol, menar Vänsterpartiet.

Andreas Lennkvist Manriquez (V), riksdagsledamot och civilrättslig talesperson

Andreas Lennkvist Manriquez (V), riksdagsledamot och civilrättslig talesperson

Foto: Agnes Stuber/Pressbild

Debatt2025-05-23 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som djurägare finns det dagar när katten ligger och spinner på bröstet och nära nog överröstar teven. Eller när du och hunden tar en långpromenad i skogen, det är soligt och i dag blir det inga smutsiga tassavtryck i soffan efteråt. Och så finns det dagar som inte är lika roliga, snarare smärtsamma och djupt sorgliga: när ens husdjur blir sjukt.

Att ta sitt husdjur till veterinären handlar inte bara om oro för hur det ska gå med ens familjemedlem. Det handlar ofta också om en oro för hur dyrt det kommer bli och om försäkringen täcker. Många är de djurägare som svalt både en och två gånger när de sett fakturan från veterinären. I värsta fall kan ett besök eller en natts inläggning gräva djupa hål i fickorna.

Det är ofta dyrt att ta sitt husdjur till veterinären.
Det är ofta dyrt att ta sitt husdjur till veterinären.

Veterinärkostnaderna har ökat dramatiskt. Det beror på att två bolag, Evidensia och Anicura, äger i princip hela veterinärmarknaden och kan sätta sina priser helt fritt och utan konkurrens. Bara mellan 2018 och 2023 så steg kostnaden för en medelskada på katt med hela 55 procent hos Evidensia, och med 41 procent hos Anicura.

Vänsterpartiet föreslår två konkreta åtgärder för att sänka veterinärpriserna och säkerställa att folk har råd att behandla sina djur.

1. Nationella tariffer för veterinärvård

Veterinärkostnaderna varierar i dag kraftigt beroende på var i Sverige man bor. Det är inte rimligt att en behandling i Malmö kostar tusentals kronor mer än samma behandling i Umeå. För att få ner priserna och göra de mer jämlika föreslår Vänsterpartiet att vi inför nationella tariffer för veterinärvården. Ett system som fungerar bra i till exempel Tyskland.

Det är ofta dyrt att ta sitt husdjur till veterinären.
Det är ofta dyrt att ta sitt husdjur till veterinären.

2. Bryt upp oligopolet – öka konkurrensen

Det är uppenbart att dagens marknad, där två koncerner dominerar veterinärvården, inte fungerar. Det är ett marknadsmisslyckande som drabbar alla djurägare, särskilt de med små ekonomiska marginaler. För att åtgärda detta föreslår Vänsterpartiet att Konkurrensverket ges verktyg för att identifiera och åtgärda strukturella problem där konkurrensen är svag.

Veterinärkostnaderna är ett problem som inte kan ignoreras längre. Det är också en fråga om liv och död. Regeringen måste ta ansvar och agera nu, för att du och din älskade pälsboll ska få fler år tillsammans.