Illegal iptv hotar idrotten i bygden

Många har spelat hockey i Isbjörnen, Kopparhallen, Malmbacka ishall och Skellefteå Kraft Arena. Ännu fler har stått bredvid och hejat, snörat skridskor, hjälpt till att skjutsa eller på annat sätt engagerat sig i idrottsrörelsen. Idrottsrörelsen som samlar oss lokalt, bidrar till bygdens föreningar och får fler barn och ungdomar ut ur stillasittande och in i idrottsgemenskapen. 

Daniel Fåhraeus är klubbdirektör i Skellefteå AIK.

Daniel Fåhraeus är klubbdirektör i Skellefteå AIK.

Foto: Skellefteå AIK

Debatt2025-05-21 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av framtidshoten mot idrottsrörelsen är den illegala iptv:n. Det är många som lockas att betala för olagliga tjänster, tjänster som stjäl innehåll från rättighetshavarna för egen vinning. Mediavision uppskattar att 700 000 svenska hushåll betalar för illegal iptv, vilket innebär att de varje månad betalar över 1,25 miljarder kronor till organiserad brottslighet. Hisnande summor för de kriminella, som inte heller skattar på inkomsterna utan kan tvätta eller investera dem i andra kriminella verksamheter.  

Detta hotar intäkterna som kommer från försäljning av tv-rättigheter, vilket sätter krokben för hockeyklubbarnas förutsättningar att bedriva en utvecklande idrottsverksamhet. För Skellefteå AIK och i de andra SHL-klubbarna är inkomsterna från sändningsrättigheterna betydande och utgör 25 till 40 procent av intäkterna. Dessa inkomster kan användas för att utveckla utbildningen för barn-, ungdoms- och juniorspelare – våra framtida stjärnor. Minskar dessa inkomster kommer det även bli svårare att stötta mindre föreningar. 

Skellefteå AIK är en organisation som presterat på hög sportslig nivå i flera år men som vill framåt. Vi måste därför belysa detta problem och vilka konsekvenser det kan få för oss framöver om vi inte får till en förändring. 

För oss i Skellefteå AIK är det viktigt att vi engagerar oss mot piratkopiering och varumärkesförfalskning. Det är ett brett samhällsproblem som drabbar idrotten, liksom många andra verksamheter. Bara i Västerbottens län är resultatet att hela 1 400 jobb och 1,4 miljarder kronor i värdeskapande trängs bort. I hela Sverige leder piratkopiering och varumärkesförfalskning till att 77 400 jobb, 24 miljarder kronor i skatteintäkter och 90 miljarder kronor i värdeskapande trängs bort. 

Tillsammans med Nätverket för en modern immaterialrätt vill vi arbeta för en förändring.  

Vi efterfrågar därför att:  

  • Det görs snabbare och lättare att blockera illegala nättjänster.
  • Polis och åklagare får tillräckliga resurser att utreda och åtala de kriminella.
  • Upphovsrätten respekteras, även vid användning av generativ AI.
  • Det kunskapshöjs om denna typ av brott.