Därför kräver Kommunal 34 timmar arbetsvecka

Socialkontoret är Skellefteå kommuns största förvaltning där cirka 2 100 personer, det vill säga 70 procent, arbetar inom Kommunals avtalsområde. Den gemensamma nämnaren för dessa yrken är att samtliga har ett arbetstidsmått på 37 timmar per vecka.

”Om personalen förväntas jobba minst 37 timmar (och ofta mer) varje vecka med lite eller ingen återhämtning, på en strikt budget med få eller inga vikarier så är det inte konstigt att de med kompetens väljer att lämna yrket.”

”Om personalen förväntas jobba minst 37 timmar (och ofta mer) varje vecka med lite eller ingen återhämtning, på en strikt budget med få eller inga vikarier så är det inte konstigt att de med kompetens väljer att lämna yrket.”

Foto: Johanna Sandgren

Debatt2024-04-18 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skillnaden mot den som har arbetstidsmåttet 40 timmar per vecka är att man alltid har minst två dagars sammanhängande ledighet per vecka. Helgvilan – om man räknar mellan fredag kl. 17.00 – måndag kl. 08.00 är (otroliga) 63 timmar. Om man jämför den siffran med den som arbetar 37 timmar innebär det, ofta, arbete varannan helg. Ledigheten, som enligt kvot ska vara 2,2 dagar per arbetad vecka, räknas till totalt 36 timmar som fördelas på en ledig dag innan helg och en dag efter. Ledigheten är i linje med EU-direktivet som endast anger den vila du har rätt till och inte vad du egentligen behöver för att få återhämtning. Om vi ska vara ärliga med varandra; skulle du verkligen vilja ha arbetstidsmåttet på 37 timmar med dessa förutsättningar framför dig?

Budget har också fått en större roll över tid och pengar ska sparas till vilket pris som helst. Detta leder till slimmade organisationer som knappt håller ihop, hur mycket arbetsgivaren än lappar och lagar. Om personalen förväntas jobba minst 37 timmar (och ofta mer) varje vecka med lite eller ingen återhämtning, på en strikt budget med få eller inga vikarier så är det inte konstigt att de med kompetens väljer att lämna yrket. Vi måste också förstå hur svårt det är att få ut någon slags ledighet utöver sin sommarsemester. I sommar är det dessutom sagt att personal på vissa arbetsplatser inte får söka någon semester under sina arbetshelger från mitten av maj till och med mitten av september eftersom det är så stor brist på personal. Istället för att ge de anställda bättre arbetsvillkor och en bättre arbetsmiljö har det istället blivit tvärtom. Det är nu 2024 och dags att rädda det som räddas kan.

Kommunal kräver därför följande: 34 timmars arbetsvecka, bättre arbetsvillkor och förutsättningar, högre bemanning och ett ökat inflytande vid schemaläggning.

Kommunals medlemmar axlade ett stort ansvar under pandemin – något som verkar ha glömts bort. Men vart tog värdet av kommunalarnas uppoffring vägen? Det är mycket som händer i Skellefteå och många solar sig i glansen att staden växer och frodas. Samtidigt tappar arbetsplatserna sitt sken och vårdpersonalen är trötta, slitna och uppgivna. Det är nu dags att vara den attraktiva arbetsgivaren man vill vara och införa 34 timmars arbetsvecka.