Hittills i år verkar de ordentliga högtrycken hålla sig borta från Sverige, men nästa gång kan det vara Västerbotten som drabbas av extrem värme, torka och brandrisk.
För ett par hundra år sedan hade vi ett skogslandskap som var kraftigt präglat av brand. Innan vi i Sverige började bekämpa bränder brann i genomsnitt 200 000 hektar skog varje år, enligt Sveriges lantbruksuniversitet. Det betyder att varje skogsområde i snitt brann med mellan 50-100 års mellanrum. En procent av skogsmarken brann varje år, att jämföra med dagens 0,01 procent.
Då var den svenska skogen glesare och betydligt mer lövrik. På brandfälten fick ljusälskande pionjärväxter – som mjölkört, hallon, asp och björk – chans att sprida sig. Det är arter som vi idag återfinner på våra kalhyggen. Men det finns också arter som kräver just bränder för att kunna leva och fortplanta sig. Därför är det så viktigt att vi fortsätter med kontrollerade bränningar för att gynna särskilda värden i skogen.
En varierad skogsskötsel, där både hyggen och olika hyggesfria skötselmetoder samsas, menar vi är vägen framåt. För när råvara från skogen ska användas till allt från husbyggen till kläder i lyocell och viskos, har vi såklart inte råd att låta 1 procent brinna upp.
Du som äger skog i Västerbotten är viktig för att skapa den mosaik i landskapet som behövs. Det är också något du tjänar på när framtida klimatförändringar gör att risken för extremväder blir allt större. Det är nämligen stor skillnad mellan lövskog och barrskog när det kommer till brandrisk. I lövskogen är markvegetationen svårantändlig, medan barrskogens mossa, lavar och nedfallna barr lätt fattar eld. Våtmarker, lövrika buffertzoner och skogsbilvägar bromsar brandens framfart, och ett bra vägnät ger bättre möjligheter till brandbekämpning.
Hur vi än vänder och vrider på det så kommer människan fortsatt ha enorm påverkan på naturen. Vår brandbekämpning är också en del i denna påverkan. Genom att aktivt skapa en mosaik i landskapet kan vi bidra till att skogens värden bevaras och utvecklas – ekonomiskt, ekologiskt och socialt.
Du som skogsägare kan göra skillnad genom aktiv skogsskötsel som bidrar till ett mer varierat landskap. Det kommer både du och samhället att tjäna på.