Alla ska ha rÄd att tanka grönt, svenskt biobrÀnsle

Regeringen sÀnker klimatet nÀr de sÀnker inblandningen av biobrÀnsle i diesel och bensin. Klimatpolitiska rÄdet, miljöorganisationerna och drivmedelsföretagen protesterar. Och det gör sÄklart Àven Centerpartiet!

"Med "Tanka svenskt!" kan vi sÀnka priset med fyra kronor per liter vid pump."

"Med "Tanka svenskt!" kan vi sÀnka priset med fyra kronor per liter vid pump."

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Debatt2023-05-26 09:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nu har regeringen aviserat att de kommer sÀnka reduktionsplikten, frÄn dagens 30 procent ned till 6 procent. Detta hÀvdar regeringen kommer sÀnka priset vid pump med 5:50 kronor. Men det dröjde inte lÀnge förrÀn transportföretagen, drivmedelsföretagen och till och med statsministern sjÀlv ifrÄgasatte politiken.

För den som kör pĂ„ bensin, innebĂ€r det enligt experterna nĂ„gra ören billigare bensin. För den som kör diesel handlar det kanske om nĂ„gra fĂ„tal kronor.  För klimatet innebĂ€r det 4 miljoner ton ökade utslĂ€pp, varje Ă„r. En ökning av 4 miljoner liter fossil diesel, om dagen.

Förslaget frĂ„n regeringen gĂ„r helt enkelt inte ihop. Det regeringen Ă„stadkommer Ă€r att pĂ„ ett brĂ€de missa Sveriges klimatmĂ„l, öka utslĂ€ppen och sĂ€nka brĂ€nslepriset med en hittills okĂ€nd, men lĂ€gre siffra Ă€n vad de först lovade.  

Centerpartiet visar pÄ en annan vÀg. Det behöver inte finnas en motsÀttning mellan att klara klimatmÄlen och se till att de som behöver bilen har rÄd att tanka. DÀrför har Centerpartiet tagit fram en modell för "Tanka svenskt!". Ett paket bestÄende av flera skarpa förslag som Àr bra för klimatet, för landsbygden och för Sverige.

Förslaget gÄr ut pÄ:

  • att sĂ€nka momsen för biobrĂ€nsle (1 kr/l lĂ€gre pris)
  • att sĂ€nka avgifter och skatter kopplade till reduktionsplikten (2 kr/l lĂ€gre pris)
  • att öka den svenska produktionen av biodrivmedel (1 kr/l lĂ€gre pris)

Med "Tanka svenskt!" kan vi sÀnka priset med fyra kronor per liter vid pump.

Det finns idag en jÀttestor potential för svenska biodrivmedel som sÀnker bÄde priset och utslÀppen. De nya förslagen sÀkerstÀller att biobrÀnslet inte bara blir lösningen för att klara klimatet, utan ocksÄ lösningen för att fÄ ner priset. Samtidigt skapas nya jobb pÄ landsbygden och gör oss mindre beroende av olja frÄn skurkstater. PÄ sÄ sÀtt kan vi skona bÄde miljön och svenskarnas plÄnböcker.

"Tanka svenskt!" Àr en viktig del i folkrörelsen för klimatet, dÀr det blir enklare att stÀlla om oavsett plÄnbok och bostadsort. SÄ smart! SÄ centerpartistiskt!