I regeringsförklaringen talade statsminister Stefan Löfven (S) om höjd kvalitet på yrkesprogrammen och om ökad regional samordning.
Sverige ska vara världsledande inom innovativ och hållbar produktion och infrastrukturen ska vara hållbar och gynna utveckling i hela landet.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) sa ungefär samtidigt att ”skolan har ett oerhört viktigt uppdrag att verka för att utbildningarna utvecklas i takt med att arbetslivets krav förändras.”
Den bistra sanningen är att ingen utveckling äger rum. Kommunerna klarar inte växande ungdomskullar och yrkesutbildningar med högre kvalitets- och kompetenskrav.
Vår bransch, Maskinentreprenörerna, liksom andra, skriker efter medarbetare medan kommunerna aningslöst styr eleverna mot utbildningar som leder till arbetslöshet. Maskinförarutbildningar läggs ner eftersom det är billigare med samhällsvetare och nedmonteringen av Arbetsförmedlingen innebär att även de utbildningsvägarna stängs.
Sammanlagt är det en katastrof för individer och samhälle.
Maskinentreprenörerna har satsat och satsar på utbildning. Tillsammans med kommunerna utbildar vi maskinförare på nio orter. Alla godkända elever får jobb direkt.
Varför egna skolor? Enkelt. Det kommer ut för få maskinförare för att möta pensionsavgångar och nya infrastrukturprojekt.
Yrkesutbildningen håller på att kapsejsa. Då räcker inte tomma ord, inte ens från en stats- eller utbildningsminister.
För att få yrkesutbildningarna på rätt spår behöver vi:
- Regionala kompetenscenter med riksintag. Samla kompetens, resurser och elever på ett fåtal platser och bygg ett starkt ekosystem för praktiska utbildningar. Komplettera med vidareutbildningar inom bygg och transport, även för dem som valt en annan väg.
- Ett tätt samarbete mellan skola och näringsliv som skapar förståelse för arbetsmarknadens krav och skolans roll. Våra företag ska ta ansvar för kompetens och praktikplatser.
Dags att göra verklighet av orden
Magnus Persson, ordförande Maskinentreprenörerna
Hampe Mobärg, vd Maskinentreprenörerna