DN:s ordförande om senaste tidens turbulens

Foto: Foto: Arvid Marklund

Sport2015-10-08 14:46

Det har varit stormigt kring den senaste tidens huvudtackling och gårdagens beslut att John Norman stängs av i sju matcher.

Bloggen tog därför kontakt med disciplinnämndens ordförande, Alexander Ramsay, som försöker förklara och reda ut ett par frågeställningar kring detta.

Ni gav John Norman sju matcher trots att Jacob Larsson inte skadades och då Norman aldrig tidigare varit ett fall för DN, utveckla gärna?

– Som ni säkert känner till så har vi skärp praxis till den här säsongen vilket på ett ungefär betyder att en tackling som innebar 3–4 matcher avstängning förra säsongen ska ligga kvar på den nivån samtidigt som en tackling, som då skulle ha gett fem matcher avstängning kommer höjas upp till 6–7 matcher den här säsongen, säger Ramsay och fortsätter:

– Och vi bedömde att Normans tackling låg på en nivå kring fem matcher sett till förra årets bedömning, och då blev det sju matcher. Sen är det så att alla huvudtacklingar ska bestraffas, däremot finns det saker som kan förmildra bedömningen, exempelvis om en spelare tittar ner i isen eller om en tackling först tar på kroppen och sedan åker upp i huvudet. Men Normans var en tackling mot huvudet och blindside så därför fick han det straff han fick.

Många har höjt på ögonbrynen över att HV71:s Jere Karalahti fick samma längd på straffet som Norman, sju matcher, trots att Petr Vrana blev långtidsskadad och då Karalathi är en återfallsförbrytare. Vad säger du kring det?

– Vi bedömde som sagt att Normans tackling var en blindside och tog i huvudet. Visst, spelaren blev inte skadad men samtidigt så hade det, om spelaren som blev tacklad (Jacob Larsson, Frölunda) haft en historik med hjärnskakningar, kunnat inneburit en långtidsskada. Nu tog vi inte med det i bedömningen även om det kan vara sunt att tänka så, säger Ramsay och fortsätter:

– När det gäller Karalahtis tackling så tyckte vi inte att det var en blindside och att den inte var så pass allvarlig att den skulle upp i nya praxis. Sett till fjolårets bedömning hade den gett ungeför fyra matcher, och som jag tidigare berättade så ska de ligga kvar på samma nivå även i år. Att Karalahti fick sju (6+1) matcher berodde på att han varit bestraffad tidigare, därav höjningen.

Många i Sverige är irriterade att vissa huvudtacklingar, exempelvis Djurgårdens Daniel Brodins och Färjestads Magnus Nygren, aldrig blir ett fall för DN. Hur ser ni på det? Vill inte ni att alla huvudtacklingar blir ett fall för DN?

– Först och främst är vi en fristående nämnd som inte tillhör ligan, och vi kan inte ta upp frågor även om vi skulle tycka att en situation är förjävlig. För att en situation ska hamna hos oss finns det ett antal steg där en anmälan kan upprättas. Först finns chansen från domarna under match, därefter har domarna en chans att skicka in en anmälan efter match när de tittar igenom matchen på video, säger Ramsay och fortsätter:

– Nästa steg är SHL:s situationsgrupp som kan plocka upp en situation och skicka den vidare till referensgruppen. Efter det finns det även en anmälningsfunktion som består av två personer som också kan ta upp saker och anmäla saker till disciplinnämnden, som exempelvis situationen med André Deveaux förra säsongen som ingen domare på plats snappade upp. Sedan kan även klubbarna upprätta en anmälan, men som vi vet sker det väldigt sällan.

För en vecka sedan skickade en privatperson in en anmälan till DN angående Magnus Nygrens huvudtackling, som inte blev anmäld från några av de stegen som Alexander Ramsay nämner.

– I teorin kan vi ta upp privatanmälningar, men det gör vi generellt inte. Vi har gjort det en enda gång och då var det en situation på en läktare. Men i övrigt gör vi inte det.

Likt en domstol

Ramsay förklarar att även om disciplinnämnde skulle vilja ta upp och granska en specifik situation så är det alltså inte möjligt om inte någon inte någon från de nämnda stegen gör en anmälan.

– Det fungerar liknande en domstol som aldrig kan lägga sig i en utredning. Vi kan inte ringa och säga att de borde anmäla vissa saker. Så funkar det inte.

Beskylls som jäviga

Alexander Ramsay och DN får en dagligen massvis med mail från upprörda supportrar. Det senaste dygnet har en ett flertal mail från Skellefteå AIK-fans trillat in.

– Många brukar beskylla oss för att vara jäviga, att vi bedömer hårdare bara för att det är en spelare i ett norrländskt lag. Så är det absolut inte, och som många kanske inte känner till så sitter Stefan Persson, som är från Skellefteå, och även Christoffer Norgren, som har spelat i Skellefteå, i nämnden.

Hårdare straff

I intervjun passar DN:s ordförande även på att förtydliga en sak angående årets nya och skärpa praxis.

– Johan Forsbergs tackling från i fjol är en situation som ofta tas upp och jämförs med. Och nej, hade vi bedömt den i år så hade den inte bara fått sju (4+3) matcher.

_______________