Hundratusentals besökare ska komma till fjällen med flyg.
Hundratusentals besökare ska komma till fjällen med flyg. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Vill vi ha det som i Barcelona?

Ledare. De senaste årens inrikespolitiska debatt har kretsat kring samhällen som en gång blomstrat – men i dag vissnar. De har ofta varit beroende av ett sågverk, eller en fabrik som lagts ner eller skurit ner. Det är inget konstigt att sådana orter ser sig om efter nya intäktskällor. Men att satsa allt på att bli en turistattraktion är bara ett nytt sorts beroende.

Sommaren 2014 sprang tre italienska män nakna runt i Barceloneta i flera timmar.

Invånarna i stadsdelen i centrala Barcelona kokade av ilska mot vad de kallade fylleturismen.

Tusentals gick ut på gator och stränder för att protestera – och berätta för turister att de inte längre var välkomna.

Fyra år tidigare hade staden avreglerat uthyrningen av semesterbostäder. Mellan 2010 och 2014 fyrdubblades antalet uthyrningslicenser.

Men någonstans går en gräns för vad folk kan acceptera.

I en undersökning från 2017 ansåg 60 procent av invånarna att Barcelona nått eller överskridit sin kapacitet att ta emot turister. I dag går det 20 turister per invånare.

Barcelonaeffekten har spritt sig. Venedigborna har länge velat beskatta besökare för att stävja den massturism som kraftigt påverkar platsen. I staden med 96 turister per invånare är den skatten på plats sedan årsskiftet.

Barcelonaeffekten bygger på proportioner. Förhållandet mellan antalet turister och lokala invånare måste balanseras om turismen långsiktigt ska accepteras.

Inte heller Sverige är förskonat. Det visar exempelvis utvecklingen på Gotland. Och i Malung-Sälens kommun i nordvästra Dalarna är ration på väg att överskrida Venedigs.

I vinter öppnar en internationell flygplats i Sälenfjällen. Med 250 miljoner kronor i statligt stöd satsar områdets stora och små skidturismföretag allt på detta kort. I förra veckan meddelade SAS tre nya rutter till Sälen – från Köpenhamn, London och Ålborg. Sedan tidigare har BRA aviserat avgångar från Bromma, Ängelholm, Malmö, Växjö och Göteborg.

Företagen räknar med flera hundratusen besökare inom några år. Men antalet invånare i skidområdena – Sälen, Transtrand och Hemfjällstangen – uppgår till ungefär 2 000 personer. Kommunen som helhet har minskat stadigt sedan 1960-talet och har i dag knappt 10 000 invånare.

De senaste årens inrikespolitiska debatt har kretsat kring samhällen som en gång blomstrat – men i dag vissnar. De har ofta varit beroende av ett sågverk, eller en fabrik som lagts ner eller skurit ner. Det är inget konstigt att sådana orter ser sig om efter nya intäktskällor. Men att satsa allt på att bli en turistattraktion är bara ett nytt sorts beroende.

Få vill hejda utvecklingen inom svensk turism. Det är förståeligt. De senaste 20 åren har sektorn skapat jobb i dubbelt så stor utsträckning som ekonomin i stort, enligt Tillväxtverket. Under samma period ökade turismens exportvärde, alltså utländska besökares konsumtion i Sverige, med 255 procent. Samtidigt ökade landets varu- och tjänsteexport 113.

Tillväxtverket undersökte för två år sedan hur turismsektorn såg på sin egen framtid. Allt fler företag var pessimistiska kring omsättning och lönsamhet på tre års sikt.

Det är alltså långt ifrån säkert att sektorn blir den injektion för landsbygden som många hoppas på.

Stora satsningar i mindre samhällen paketeras ofta som viktiga för sammanhållning – eller rent av överlevnad.

Men om de blir för stora ökar risken att invånarna börjar fundera över vem deras samhälle egentligen ska växa för.

Gustav Juntti

Länkar:

Fylleturism

https://www.dn.se/resor/barcelonaborna-i-protest-mot-fylleturism/

Venedigskatt

https://www.dn.se/nyheter/varlden/peter-loewe-antalet-besokare-kommer-knappast-att-minska-med-avgifter/

SAS

https://www.svd.se/sas-borjar-trafikera-skistars-fjallflygplats

Befolkning Malung-Sälen

http://malung-salen.se/kommunochpolitik/kommunfakta/befolkning.4.319b126613ec68a069b22a.html

Tillväxtverket

https://tillvaxtverket.se/statistik/vara-undersokningar/resultat-fran-turismundersokningar/2019-06-18-turismens-arsbokslut-2018.html

https://tillvaxtverket.se/statistik/vara-undersokningar/resultat-fovven-2017/2018-05-04-turismforetagen-vill-vaxa-men-hittar-inte-arbetskraft.html

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut