Lennart Gustavsson har all anledning att vara nöjd och belåten. Vänsterpartiet i Malå ökade från 13,4 till 32,9 procent. Mycket tack vare att Gustavsson gjort comeback i kommunpolitiken.
Lennart Gustavsson har all anledning att vara nöjd och belåten. Vänsterpartiet i Malå ökade från 13,4 till 32,9 procent. Mycket tack vare att Gustavsson gjort comeback i kommunpolitiken. Foto: Evelina Eriksson

Här är valets stora segerherrar

Notera att denna artikel är från förra året.
Ledare. Medvinden i Vänsterpartiet i Malå stavas i mångt och mycket Lennart Gustavsson. Efter 20 års frånvaro gör han comeback i kommunpolitiken och V ökar från 13,4 till 32,9 procent. Eller med fem mandat.

Visst minns du Westerbergeffekten i valet 1985 och Lars Leijonborg som tilldelades epitetet Lejonkungen.

Eller Alf-raketen 1998 när en framgångsrik valrörelse av Alf Svensson gav KD 11,7 procent i väljarstöd.

Vad ska man då kalla Vänsterpartiets framgångar i Malå? Det är svårt att hitta ett passande namn som börjar med L eller G. För medvinden i partiet stavas i mångt och mycket Lennart Gustavsson. Efter 20 års frånvaro gör han comeback i kommunpolitiken och Vänsterpartiet ökar från 13,4 till 32,9 procent. Eller med fem mandat.

Utan några detaljerade analyser tillgängliga är det svårt att med visshet dra några slutsatser. Men sett till valresultatet har Vänsterpartiet tagit röster från samtliga partier, utom från möjligen Sverigedemokraterna, som också ökar. Jessica Höglund var enda namnet på SD-listan i Malå. SD tog ett mandat, ett historiskt första sådant.

Precis som många andra små inlandskommuner har Malå problem, inte minst ekonomiska. Enligt en översyn som Sveriges kommuner och landsting gjort behöver Malå spara 20 miljoner kronor för att få en budget i balans till 2020.

Vänsterpartiets framgångar stärkte det röda lagets ställning i kommunfullmäktige. Plus tre mandat, trots att Socialdemokraterna tappade två. Frågan är om de bjuder in något av de borgerliga partierna till någon form av samarbete. Malålistans Arne Hellsten avvisar inte tanken.

Vem som än blir kommunalråd, hur makten än ska fördelas så är det en besvärlig mandatperiod som väntar. För att få ekonomin i balans behövs tuffa och/eller impopulära beslut. Frågan är hur populär Lennart Gustavsson och hans vänsterpartister är när Malåborna går till val igen 2022.

Fem mil i sydöstlig riktning. Från Malå vidare till en annan liten inlandskommun, Norsjö.

I Norsjöpolitiken finns ingen Lennart Gustavsson, men väl en Håkan Jansson. Där blev Kristdemokraterna mer än dubbelt så stora, ökade med 14,4 procentenheter, från 11,6 till 26 procent. Om Alf Svensson 1998 var Alf-raketen så kan väl Håkan Jansson 2018 vara Jet-Jansson.

En del av framgångarna ska naturligtvis tillskrivas KD-medvinden på riksplanet. Men än mer handlar det om att KD i Norsjö varit oerhört tydliga och drivande i frågan om matservicen på trygg- och seniorboendena på Gästis och Klockarbo. En nyttig påminnelse om att politiska framgångar även kan vinnas med mjuka frågor.

Men det är svårt att veta om de borgerliga partierna i allmänhet och Kristdemokraterna i synnerhet ser valresultatet som en framgång eller en motgång. Plus fyra mandat är naturligtvis bra, men siktet var inställt betydligt högre, på maktskifte.

Men nu skiljer det bara två mandat mellan blocken. Hade ytterligare ett mandat bytt sida hade en mycket märklig situation uppstått. Då hade det vägt jämt mellan blocken och eftersom Sverigedemokraternas stol kommer att stå tom så hade det inneburit att lotten fått avgöra i voteringar där partierna bekänt sig till ”rätt” färg.

SD:s enda namn på listan i valet till kommunfullmäktige är distriktsordföranden Petter Nilsson bosatt i Umeå, som därmed inte är valbar i Norsjö kommun.

Enligt SD i Västerbotten är det svårt att hitta kandidater i alla kommuner. Ett namn på listan, om än en icke valbar person, förhindrar att någon ”obehörig” skriver in sig på valsedeln som sverigedemokrat.

Ur den aspekten är det ett hedervärt initiativ som Sverigedemokraterna i Västerbotten tagit: Det är bättre med tomma SD-stolar än politiska stollar.

  1. Många nya namn i Malås nämnder

  2. Klart med delat styre i Malå

  3. Vänsterpartiet påverkar statistiken

  4. Historiskt – Skellefteborna röstade fram kvinnorna

  5. Valmyndigheten råkade förkorta mandatperioden

  6. Ska ta fram gemensam budget

  7. Oppositionen kritisk till fördelning av poster

  8. Två ordförandeposter till Vänsterpartiet

  9. Rött samarbete i Norsjö de kommande fyra åren

  10. Otrohet och nya värderingar missgynnar S i norr

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
Här är valets stora segerherrar