Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vem är galen nog att vilja bli företagare?

Krönika. Jag är själv företagare. För mig var det inte ett lätt beslut att fatta – att våga ta språnget. Frun var skeptisk, inte till min förmåga, utan för vad vi lämnade bakom oss: en trygg och välbetald anställning med förmåner och möjligheter. Olyckskorparna kraxade och min omgivning var kritisk

Att lämna en trygg anställning, att våga satsa utan att veta om det kommer att lyckas, att utan skyddsnät kasta sig ut i det okända.

Jag beundrar dem som vågar.

Som är beredda att göra vad som krävs.

Jag är själv företagare. För mig var det inte ett lätt beslut att fatta – att våga ta språnget. Frun var skeptisk, inte till min förmåga, utan för vad vi lämnade bakom oss: en trygg och välbetald anställning med förmåner och möjligheter. Olyckskorparna kraxade och min omgivning var kritisk: ”Det kommer aldrig att gå, det är ingen idé.”

Jag beundrar dem som vågar. Som är beredda att göra vad som krävs.

Vill man utmana en entreprenör ska man använda just de orden: ”Det kommer aldrig att gå.”

Det triggar och sätter igång en kreativ process som är svår att stoppa. Visst, priset kan bli högt i form av sömnlösa nätter, motgångar och långa perioder utan familj och vänner.

Samtidigt kan belöningen bli riklig. När dina kunder tackar dig för dina insatser, när du lyckats i en svår förhandling eller rott hem ett uppdrag.

Den belöningen, i form av tillfredsställelse och bekräftelse, är svårslagen.

Entreprenörerna, problemlösarna, risktagarna. Jag träffar dem dagligen i mitt arbete.

Många är unga och har en idé som de tror på. De vill förändra världen. En del lyckas, andra inte.

Karin Hellerstedt, lektor i företagsekonomi och entreprenörskap, sa: ”När företagsmisslyckande porträtteras i media är det inte misslyckandet i sig som är av intresse utan hur misslyckandet ledde till framgång. Det framhålls att lyckade företagare ser positivt på motgångar och har en förmåga att resa sig upp efter ett misslyckande, lämna det bakom sig och försöka igen. Uppmaningen är att man aldrig ska ge upp.” (Vertikals)

Jag kan inte annat än skriva under på vad Karin Hellerstedt säger. Motgångar och misslyckanden ger erfarenheter som i sin tur gör att individen kommer tillbaka – lite starkare och lite bättre.

När jag träffar unga entreprenörer och företagare brukar jag ge följande råd:

- Kraftsamla. Det vill säga behåll fokus och ha inte för många bollar i luften samtidigt.

- När ni väl bestämt er, kör. Varje tvekan leder till tvivel och tappat fokus.

- Räkna med att måsta försaka andra saker för att lyckas. Att bygga företag kräver hårt arbete och engagemang.

- Nyttja dina talanger. Kraftsamla på det du kan och är bra på. Låt andra ta hand om det andra.

Peter Karlstén, företagare och entreprenör

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut