Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Vårt äktenskap gills inte

Krönika. Att gå till stadshuset och skriva på några papper är givetvis inte så jobbigt. Det som är jobbigt är att höra att om jag hade varit gift med en man hade båda automatiskt räknats som föräldrar. Nu när jag är gift med en kvinna så gör vi inte det, vårt äktenskap gills inte.

För en tid sedan fick jag reda på att mitt äktenskap inte räknas lika mycket som andras.

”Ni som har fått barn men inte är gifta, måste fastställa faderskapet/föräldraskapet”, läser jag på Skellefteå kommuns hemsida.

Jag söker upp denna information eftersom jag och min fru väntar vårt andra barn. När vi väntade vårt första var vi inte gifta och var då, som alla andra ogifta par, tvungna att gå till stadshuset för att bekräfta föräldraskapet.

”När barn föds utanför äktenskapet ska faderskapet eller föräldraskapet fastställas genom bekräftelse”, läser jag vidare på hemsidan.

Jag tolkar givetvis texten som att vi inte behöver fastställa något föräldraskap eftersom vårt barn kommer att födas inom äktenskapet.

Men ack så fel jag har, detta gäller nämligen inte alla äktenskap.

Men ack så fel jag har, detta gäller nämligen inte alla äktenskap.

På annat håll får jag veta att samkönade par fortfarande blir diskriminerade i denna fråga, så jag ringer till kundtjänst på Skellefteå kommun för att dubbelkolla.

”Nejdå, alla gifta par räknas automatiskt som föräldrar”, säger den trevliga kvinna jag pratar med. Jag ber henne dubbelkolla detta eftersom jag inte vill att det ska bli fel.

Hon kan inte tänka sig att det skulle vara annorlunda bara för att vi är homosexuella, men säger att hon ska kolla med familjerätten.

Efter några dagar ringer familjerätten upp. Mannen jag pratar med säger att gifta par fortfarande måste bekräfta föräldraskapet. Då blir jag förvirrad och berättar att på hemsidan står det att gifta par inte alls ska behöva det.

”Det var konstigt”, svarar han. ”Men så är det i alla fall, gifta par måste fortfarande bekräfta föräldraskapet.”

”Men jag känner ett gift par som nyss fick barn, de behövde inte skriva på något papper”, fortsätter jag.

”Ett homosexuellt par?”

”Nej.”

”Ja alltså, en man och en kvinna som är gifta behöver inte göra det”, svarar han och fortsätter ”men homosexuella par behöver fortfarande göra det.”

​Låt säga att vi hade godtagit informationen från hemsidan och kundtjänst och missat att kolla upp detta. Låt säga att jag hade avlidit under förlossningen. Då skulle min fru inte ha något som helst att säga till om. Vår bebis skulle förlora båda sina föräldrar och vår dotter sitt syskon.

Att gå till stadshuset och skriva på några papper är givetvis inte så jobbigt. Det som är jobbigt är att höra att om jag hade varit gift med en man hade båda automatiskt räknats som föräldrar. Nu när jag är gift med en kvinna så gör vi inte det, vårt äktenskap gills inte.

Det föreslås att en föräldraskapspresumtion ska införas 2021. För att det förslaget ska bli verklighet behöver först regeringen omvandla utredningens förslag till en proposition som röstas igenom i riksdagen. Till dess kommer samkönade par fortfarande att diskrimineras.

Vi kommer att skriva alla papper som behövs för att vår familj ska få samma rättigheter som andra familjer. För vår familj är lika viktig, lika självklar som vilken familj som helst.

Hoppas bara att det snart får synas i lagboken också.

Linnéa Wikman, ordförande RFSL Skellefteå

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut