Familjevecka. Socialdemokraterna vill ge en extra veckas ledighet till föräldrar med barn mellan fyra och 16 år.
Familjevecka. Socialdemokraterna vill ge en extra veckas ledighet till föräldrar med barn mellan fyra och 16 år. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

S prioriterar bort de svagaste

Notera att denna artikel är från förra året.
Krönika. Vi är i dag på väg tillbaka till hur det brukade se ut innan LSS och rätten till personlig assistans infördes 1994, på initiativ av dåvarande Folkpartiet, då barn med funktionsnedsättningar ofta placerades på institution.

Med ett väljarstöd på omkring 25 procent, långt under valresultatet från 2014 som då betraktades som en katastrof, försökte Socialdemokraterna på måndagseftermiddagen (28/8 2018) att upprepa Göran Perssons valrörelsetrick från 1998.

Då handlade det om att vinna medelklassens röster med förslaget om maxtaxa i förskolan.

I år handlar det om en veckas ledighet per år för varje förälder med barn mellan fyra och 16 år. Det är ledighet med ersättning på föräldraförsäkringsnivå som är tänkt att kunna tas ut exempelvis när skolan eller förskolan är stängd på grund av planeringsdagar.

Det kan, som Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson konstaterade, framstå som sympatiskt. Få föräldrar lär tacka nej till möjligheten att tillbringa mer tid med sina barn.

Socialdemokraterna kunde ha valt att prioritera barns rätt att få växa upp med sin familj och slippa bo på barnhem.

Den stora invändningen handlar om prioriteringar. Är mer ledighet åt landets barnfamiljer till en kostnad av 5,4 miljarder kronor per år verkligen rimligt givet att vi redan har världens mest generösa föräldraförsäkring? Den är 480 dagar, och numera finns möjligheten att spara dagar till det att barnet fyller 12 år.

Det är inte orimligt att föreställa sig att även en hel del småbarnsföräldrar tänker att ökade anslag till polisen är en bättre satsning den kommande mandatperioden.

Men framförallt kom S-förslaget bara dagar efter att SVT rapporterat hur kommuner runt om i Sverige nu bygger boenden för barn med funktionshinder.

Det är en direkt konsekvens av att många barn förlorat rätten till assistans och att föräldrarna inte längre orkar ta hand om barnen i hemmet: ”Vi vill inte lämna bort henne”, säger en förälder till en sexåring med en svår medfödd hjärnskada till SVT (27/8 2018).

Vi är i dag på väg tillbaka till hur det brukade se ut innan LSS och rätten till personlig assistans infördes 1994, på initiativ av dåvarande Folkpartiet, då barn med funktionsnedsättningar ofta placerades på institution.

Kostnaden för att återställa rätten till personlig assistans för dem som de senaste åren fått assistansen indragen har uppskattats till 1,5 miljarder kronor per år i Liberalernas vårmotion. Det är en summa värd att sätta i relation till S-utspelet.

Socialdemokraterna kunde ha valt att prioritera barns rätt att få växa upp med sin familj och slippa bo på barnhem.

Att Socialdemokraterna i stället valde att ge föräldrar med friska barn en extra semestervecka är ett stort svek mot samhällets svagaste.

Svend Dahl, fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala Nyhetsbyrån

Länkar:

SVT om boenden för barn

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-funktionshindrade-barn-tvingas-flytta-till-barnboenden

Liberalerna om LSS

https://www.expressen.se/nyheter/liberalerna-miljardsatsar-pa-funktionshindrade/

  1. Många nya namn i Malås nämnder

  2. Klart med delat styre i Malå

  3. Vänsterpartiet påverkar statistiken

  4. Historiskt – Skellefteborna röstade fram kvinnorna

  5. Valmyndigheten råkade förkorta mandatperioden

  6. Ska ta fram gemensam budget

  7. Oppositionen kritisk till fördelning av poster

  8. Två ordförandeposter till Vänsterpartiet

  9. Rött samarbete i Norsjö de kommande fyra åren

  10. Otrohet och nya värderingar missgynnar S i norr

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
S prioriterar bort de svagaste