Foto: Henrik Montgomery/TT

Pompa, ståt och tre nya ministrar

Krönika. Regeringsförklaringar brukar inte innehålla några större överraskningar. Det gjorde den inte den här gången heller. Lite förvånande var det dock att Löfven så nogsamt undvek att nämna de ekonomiska svårigheter som många kommuner och regioner dras med och/eller står inför. Välfärdens kärna är hårt ansatt.

Sommarlovet är över. Under pompa och ståt inleddes på tisdagen ett nytt riksdagsår.

Kung Carl XVI Gustaf förklarade riksmötet öppnat och statsminister Stefan Löfven (S) berättade i regeringsförklaringen vilken politik regeringen tänker föra det kommande året. Tre nya kvinnliga statsråd presenterades också: Ann Linde blir ny utrikesminister, Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister och Anna Hallberg blir ny handelsminister.

Regeringsförklaringar brukar inte innehålla några större överraskningar. Det gjorde den inte den här gången heller. Lite förvånande var det dock att Löfven så nogsamt undvek att nämna de ekonomiska svårigheter som många kommuner och regioner dras med och/eller står inför. Välfärdens kärna är hårt ansatt.

Den stora överraskningen hamnade utanför själva regeringsförklaringen. Ny handelsminister blir 55-åriga Anna Hallberg. Ett väldigt otippat namn. Enligt källor till Aftonbladet blev hon medlem i Socialdemokraterna i samband med att Löfven frågade henne om hon kunde tänka sig att ingå i hans regering.

Det Löfven sa om Arbetsförmedlingen skulle lika gärna kunna vara hämtat från Centerpartiets partiprogram.

Svensk politik är inne i en tid av intensivt reformarbete, konstaterade statsministern i sitt tal. Det har han alldeles rätt i. Men han borde kanske ha tillagt att det är mycket tack vare Centerpartiet och Liberalerna, och januariöverenskommelsen som omdaningen av Sverige tagit fart. Sverige har fått en liberal reformagenda.

Det är värt att notera hur markant Socialdemokraternas retorik förändrats på ett år. Det Löfven sa om Arbetsförmedlingen skulle lika gärna kunna vara hämtat från Centerpartiets partiprogram: ”En effektiv förmedling av arbete gynnar både den som söker arbete och arbetsgivare som behöver anställa. För att bättre bidra till detta ska Arbetsförmedlingen reformeras i grunden. Som ett viktigt komplement ska ett nytt system utvecklas där fristående aktörer matchar och rustar arbetssökande för de lediga jobben.”

Det är nog många socialdemokrater av den gamla stammen som ryser av indignation inför sådant tal.

För Västerbottens del noteras: att Storuman och Åsele ska få servicekontor, där flera statliga myndigheter erbjuder medborgarna tjänster, att många västerbottningar får sänkt skatt som kompensation för långa avstånd och att den beslutade nationella planen för infrastruktur, med investeringar på 700 miljarder kronor i vägar och järnvägar, ska fullföljas. Där ingår Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå.

Det är lite mer än en vecka kvar till budgeten ska presenteras. Regeringsförklaringen innehåll inte några överraskningar, kanske kommer det en sådan någon av dagarna innan dess. Stefan Löfven är väl medveten om den tuffa ekonomiska situation som kommuner och regioner befinner sig i.

  1. Länsstyrelserna är inte till salu

  2. Nya idéer om utvecklingen vid lasarettet

  3. Ministern: Norrbotniabanan kan få miljarder

  4. Startar utredning efter larm om bristande resurser

  5. Fem saker du bör känna till om Norrbotniabanan

  6. Ombyggda korsningar och säkrare passager

  7. Norrbotniabanan: Dags för ny information om linjen genom Skellefteå

  8. Stämmer inte att huset inte är K-märkt

  9. Norrbotniabanan och Northvolt: Kyrkan griper in – ”Måste värna Guds skapelse”

  10. Järnvägar också, vill man utbrista

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
Pompa, ståt och tre nya ministrar