Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu är det familjen som gäller

Krönika. Nu bär det hemåt. Nuförtiden är hemåt Värmland. ”Jag gör det av familjeskäl, inte av protest. Jag gör det för att jag vill vara med min man, mina barn och mina barnbarn”, meddelar hon Dagens Nyheter. Efter att ha varit verksam i politiken i 40 år, de fem sista som utrikesminister i två Löfven-regeringar är det henne väl unnat.

Margot Wallström lämnar regeringen.

Beskedet kom i fredags. I lagom tid för att statsminister Stefan Löfven ska hitta en ny chef för utrikesdepartementet innan dagens regeringsförklaring.

Går man efter meritförteckningen står Hans Dahlgren i en klass för sig: utrikespolitisk rådgivare åt flera statsministrar, kabinettssekreterare, FN-ambassadör och ambassadör. En av ”Palmes pojkar” skulle ersätta en av ”Palmes flickor”. Boliden skulle ersätta Kåge.

Nu lär det inte bli så. Enligt bland annat SVT heter Sveriges nästa utrikesminister Ann Linde. I dag utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. Hur Stefan Löfven tänker är en väl förborgad hemlighet utanför en trång krets av rådgivare. Men man kan väl säga så här: Det är ingen nackdel för Ann Linde att hon är kvinna. Det kan bli svårt att hävda att Sverige bedriver en feministisk utrikespolitik om en kvinnlig minister ersätts med en man.

Andra tänkbara är Annika Söder, kabinettssekreterare i utrikesdepartementet, och Carin Jämtin, tidigare partisekreterare för S, nu chef för Sida. Bakom den kvartetten finns en rad mer eller mindre tänkbara namn. Utanför den socialdemokratiska kretsen finns avgående EU-kommissionären Cecilia Malmström (L). Kompetent som få, men fel partifärg för jobbet.

Utanför den socialdemokratiska kretsen finns avgående EU-kommissionären Cecilia Malmström (L). Kompetent som få, men fel partifärg för jobbet.

Undrar förresten vad Stefan Löfven innerst inne kände när Margot Wallström knackade på. Förmodligen både en (djup) suck av lättnad och en klump i magen. Klumpen i magen för förlusten av en tung och trogen medarbetare. Sucken av lättnad för att det kommer att bli lugnare på departementet. Wallström är en av regeringens mest kontroversiella ministrar.

Listan på vänner och fiender är lång.

Striderna har inte bara förts på bortaplan, utan även här hemma. Wallström har upprepade gånger kritiserats av konstitutionsutskottet för att inte följa offentlighetsprincipen, och hennes praktgräl med försvarsminister Peter Hultqvist (S) lär ingen glömma. Om du gjort det så handlade grälet om att Wallström ville att Sverige skulle underteckna FN-konventionen om förbud mot kärnvapen. Det ville varken Hultqvist eller de länder som Sverige militärt samarbetar med. När krutröken skingrat sig, när ordkriget var över stod Hultqvist som segrare.

Men går hem i stugorna, det gör hon. När SVT/Novus listade ministrarna i början av året var Wallström populärast. Löfven kom tvåa.

Nu bär det hemåt. Nuförtiden är hemåt Värmland. ”Jag gör det av familjeskäl, inte av protest. Jag gör det för att jag vill vara med min man, mina barn och mina barnbarn”, meddelar hon Dagens Nyheter. Efter att ha varit verksam i politiken i 40 år, de fem sista som utrikesminister i två Löfven-regeringar är det henne väl unnat.

Den svenska utrikespolitiken kommer förmodligen att bli lite tråkigare, men samtidigt lite mer förutsägbar.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut