Foto: Anna Hållams/TT

En välkommen klimatförändring

Krönika. Politiker är känsliga varelser som påverkas av påtryckningar från allmänheten – på gott och ont. Genom miljövänliga förändringar i vardagslivet och klimatmanifestationer visar fler och fler skelleftebor att klimatet är viktigt. Att de förväntar sig krafttag.

Det varnas för mer extremväder i takt med klimatförändringarna.

Här skulle det gå att dra paralleller till dagens debattklimat. Peka på hur partier, särskilt på högerkanten, lägger fram förslag som för bara några år sedan ansetts som otänkbara för andra än de allra brunaste. Hur det inte längre verkar finnas något som man ”inte får säga i det här j-la landet”.

Men jag väljer ett annat spår och fokuserar på något bättre.

När jag såg alla människor som hade samlats utanför stadshuset för att kräva en starkare klimatpolitik drog jag efter andan. Jag hade väntat mig den vanliga tappra skaran – liten och huttrande.

Jag mötte en armé av klimatkämpar i alla åldrar.

I stället mötte jag en armé av klimatkämpar i alla åldrar. Några ungdomar sa att de var där för att det kändes hopplöst. Det smärtar förstås. Det är vuxnas ansvar att ge barn trygghet och goda förutsättningar inför framtiden. De unga ska inte behöva ta den här striden. Men jag är tacksam för att de gör det.

När tillräckligt många tar ställning vågar andra följa efter. De skelleftebor som hade samlats är del i en växande global rörelse som bidrar till att sätta miljöfrågorna högre upp på den politiska agendan. Det sker en tydlig förändring i debattklimatet. Det blåser gröna vindar.

Senare samma dag hade parkeringen vid Campus i Skellefteå tagits över av människor som köpte och sålde lokalproducerat och småskaligt via Reko-ring. Allt fler väljer att resa med tåg. Här och var arrangeras klädbytardagar och loppisar. Många företag minskar sin miljöpåverkan. Det är lönsamt och nödvändigt för att vara en modern och attraktiv arbetsgivare.

Northvolts etablering i Skellefteå är en direkt effekt av omställningen till ett fossilfritt Sverige. Snöbollen är satt i rullning, men vi behöver knuffa på. Då är människors engagemang betydelsefullt.

Politiker är känsliga varelser som påverkas av påtryckningar från allmänheten – på gott och ont. Genom miljövänliga förändringar i vardagslivet och klimatmanifestationer visar fler och fler skelleftebor att klimatet är viktigt. Att de förväntar sig krafttag.

I stället för att undra om de vågar prioritera miljöfrågorna blir beslutsfattarna oroliga för vad som händer om de inte gör det.

I miljödebatten är det en välkommen och hoppingivande klimatförändring.

Linnea Öhman, språkrör för Miljöpartiet i Skellefteå

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut