Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Allt behöver inte sin förklaring

Krönika. Om vi ska göra ett försök att förstå varför vi befinner oss i den här sluttningen, på väg mot totalt kaos, vågar jag peka ut några orsaker: misslyckad integration, brist på disciplin i skolan och feghet från politiker att utöva ordningsbevarande politik. Inte att förglömma ondskan, den som varken stadsråd eller kommunpolitiker kommer åt.

Ett Sverige där skjutningar och grov gängkriminalitet blivit vardagsmat är ett misslyckat Sverige.

Men varför ökar otryggheten så lavinartat?

Vanligtvis har samhället ett par käpphästar att åberopa i tider av ökad oro. Lågkonjunktur tillhör en av de vanligaste förklaringarna till att kriminaliteten ökar. Paradoxalt nog har Sverige präglats av en högkonjunktur de senaste åren, det vill säga de år där våldet blomstrat och spirat i såväl förorten som medelklassens radhuslängor och de välbärgade villakvarteren.

Sverige har haft sötebrödsår. Arbetskraftsbehovet har varit, och är fortfarande, större än utbudet. Den som vill vara en del av samhällskontraktet och göra rätt för sig får det.

Men uppenbarligen är det många som aktivt valt bort det alternativet. Som medvetet väljer att ägna sig åt kriminalitet och stå vid sidan av det lagliga och positiva samhället.

Den är allas vårt ansvar att mota Olle i grind.

De väljer att tälja sin lycka genom att vålla andra skada och otrygghet. De skjuter för att de vill, inte för att de måste. De missbrukar och säljer droger för att de kan, inte för att det är deras enda alternativ till försörjning. De väljer utanförskap, inte för att de är fördrivna till det utan för att de inte vill acceptera samhällets regler. Att säga att det är bedrövligt är att uttrycka sig barnvänligt.

Tog du del av nyheten för några veckor sedan att någon beskjutit en ambulanshelikopter med grön laser? En i besättningen fick ögonskador och patienten utsattes för stor fara. En liknande händelse inträffade för en tid sedan i Umeå när ett flygplan blev beskjutet med laser. Denna gång utan personskador – lyckligtvis.

Ageranden som dessa har ingenting att göra med att människor i desperation försöker demonstrera sin utsatthet. En kraschad ambulanshelikopter eller ett störtat flygplan ger knappast ett erkännande eller mer cash på fickan? Nej, beteendet är ingenting annat är omdömeslöst, fegt och ondskefullt.

Dessa människor är det inte synd om. Det enda de gör är att låsa resurser, som egentligen borde gå till skola, barnomsorg, äldre och stadsutveckling.

Om vi ska göra ett försök att förstå varför vi befinner oss i den här sluttningen, på väg mot totalt kaos, vågar jag peka ut några orsaker: misslyckad integration, brist på disciplin i skolan och feghet från politiker att utöva ordningsbevarande politik. Inte att förglömma ondskan, den som varken stadsråd eller kommunpolitiker kommer åt.

Den är allas vårt ansvar att mota Olle i grind. Med detta sagt kan någon kanske förstå att jag ibland tvivlar på politikens förmåga att förändra mänskligheten.

Godhet och mod att stå upp för sunda värderingar står alltid högre i kurs hos mig.

Micaela Löwenhöök, ordförande för Moderaterna i Skellefteå

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut