Väst måste lämna Venezuela ifred

Foto: Domenico Stinellis

Replik till signaturen ”Ej kommunist”, den 12 februari.

Röd regim har förstört Venezuela

Valet av president Maduro godkändes av internationella valobservatörer. Maduro kallar sig socialist men bedriver främst socialdemokratisk politik. Venezuelas nationalisering av tillgångar är inte samma som socialism.

USA:s förbud mot betalning av dollar för till exempel Venezuela-olja har lett till brist på dollar i landet. Import och resor måste betalas med dollar. Färre resor till Miami orsakas då delvis av USA själv.

Jag menar att nyhetsrapporteringen är ensidig. Ett exempel är att mindre demonstrationer mot Maduro lyfts fram på bästa sändningstid. Samtidigt rapporteras det sällan om stora demonstrationer för Maduro. Ett annat är att både FN och Röda Korset kritiserar USA:s agerande .


En spridd medielögn är att en bro mot Colombia stängts för att hindra bistånd att komma in i landet.

Media behöver ej ljuga i sak. Men om kupp­makares positiva sidor ställs mot negativa sidor hos sittande Maduro-styret förvrängs bilden av det politiska läget i det råvarurika landet.

Försök till bättre demokratisk och ekonomisk fördelning har naturligtvis skapat ilska hos rika venezuleaner. Dessa samverkar med västkapitalister som söker ekonomisk kontroll via sanktioner och medial propaganda. Strategin är att som vanligt misstänkliggöra deländer som avviker från normal västkapitalistisk ekonomi och kontroll.

Gräv gärna efter information på Venezuela-­positiva webbsidor. Där kan man hitta länkar till ytterligare mer tillförlitliga källor som inte direkt stöder Maduro, men som inte heller gillar statskupper. Ett exempel på detta är Dick Emanuelssons Venezuela-reportage dagen efter presidentvalet i Venezuela.

Bengt Josefsson Skellefteå

Juan Guaido:s kupp passar EU perfekt
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut