Hur räddar vi laxen i Byskeälven
Hur räddar vi laxen i Byskeälven Foto: Pär Lindström

Insändare: Vi måste vara rädd om laxen

Det är inte bara det att vi har ett fiskevårdsområde i Byskeälven som inte fungerar, utan laxen i älven mår inte heller bra. Den är utsatt för svamputbrott.

Det som är skrämmande är att utbrotten kommer så tidigt och angriper den tidiga laxen. Nu bör fiskevårdsområdet kraftsamla, mobilisera, rådgöra med all kunskap, forskning och fundera på att kanske begränsa fisket i älven. Det är bara synd att så många laxar hamnar på backen och i frysen på grund av tidiga försommarfisket.

Eftersom att vi redan fiskar på en tajt resurs och som behöver en resurshushållning och förvaltning tillsyn. Behöver man förhålla sig till den tillgång man har och att bara fiska för att ”fylla frysarna” i början av juni, är inte hållbart och rena fördärvet för laxbeståndet på längre sikt. Laxbeståndet är för litet och det finns inga säkra marginaler för att arten ska klara olika sjukdomsutbrott.

Jag ser även liknande svamputbrott i Umeälven strax nedanför Stornorrfors, jag såg en stor laxhona som skulle vidare till Vindelälven, den hade sökt upp bakvatten och orkade inte simma vidare. –Ja usch, det ser illa ut för den svenska östersjölaxen.

Micael Andersson

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut