Byggstarten av av det nya nya vård- och omsorgsboendet på Erikslid skjuts på framtiden.
Byggstarten av av det nya nya vård- och omsorgsboendet på Erikslid skjuts på framtiden. Foto: Lars Eriksson

Insändare: Vi har råd med kulturhus – men inte att bygga äldreboenden

2018 publicerades en artikel i Norran med några glada ledamöter i KPR (Kommunala pensionärsrådet). Upphovet till glädjen var att det skulle byggas äldreboende med 120 nya vårdplatser på Erikslid. I dag, ett år senare, kommer ett nytt beslut. Det blir inget dylikt byggande. Varför? Jo, man har precis kommit på att vi bara har medel att bygga skalet, alltså själva byggnaden, men driften har vi inte råd med. Finns det inget som heter planering i vår kommun?

Både politiker och ”vanliga människor” vet att andelen äldre ökar. Läkarvetenskapen är så avancerad i dag att de flesta delar i vår kropp kan repareras eller ersättas, vilket innebär att vi kan leva längre. Men hjärnan kan vi inte göra så mycket åt utan många drabbas av någon form av demens, och då räcker inte hemtjänsten till.

Om det blir en ledig plats på äldreboendet får troligen en dementsjuk platsen medan en multisjuk som inte är dement får fortsätta sin isolerade tillvaro med en hemtjänst som inte alltid fungerar perfekt.

Jag konstaterar att vi har råd med ett jättedyrt kulturhus, ett lyxhotell etcetera, men vi har inte råd att ge våra äldre en trygg och socialt fungerande tillvaro under de sista levnadsåren.

Slutar med Hamlets ord: ”Ur led är tiden”.

Ulla Martinsdotter, Skellefteå

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut