Alla kan göra något för klimatet.
Alla kan göra något för klimatet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare: Vi får ta det i egna händer

Äntligen har vetenskapen fått full uppbackning från världens politiker. Efter de globala skolstrejkerna så är det bara vissa högerpartier som förnekar klimatförändringarna och fossilindustrins ansvar. Men ändå händer inget konkret.

Fina ord från politiker hjälper inte så länge det byggs nya oljeraffinaderier, terminaler för import av fossila bränslen eller utbyggnader av flygplatser. Om inte politikernas ”oro” följs med handling så är det bara ett spel för gallerierna.

Lyckligtvis är det mängder av vanliga människor som tar ansvaret istället. I augusti planerar ”Flyglarm Arlanda” en aktion mot flygplatsens utbyggnad och i september blir det civil olydnad i Göteborg mot den planerade fossilgasterminalen i hamnen. I slutet av samma månader kommer en global strejk för klimatet att gå av stapeln.

Där politikerna sviker, måste folkrörelser och vanliga människor kliva fram. Det handlar om våra möjligheter att leva på denna jord och det kan inte tas någon hänsyn till fossilbolagens särintressen.

Sojapojken

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut