Begravningsceremoni för den irakiske generalen Qasem Soleimani.
Begravningsceremoni för den irakiske generalen Qasem Soleimani. Foto: Erfan Kouchari

Insändare: Svenskt medlemskap i Nato gagnar inte freden

De som felaktigt tror att svenskt Natomedlemskap skulle gagna Sverige och freden borde noggrant följa Natos beteende i konflikten mellan USA och Iran. Troligt är att en eventuell framtida USA- och Natoledd militäraktion mot Ryssland kommer att utgå från en arrangerad incident, likt den i Iran, som tvingar USA-styrda Nato att välja sida – och då följa USA:s order.

Nato har haft sitt första möte efter USA:s drönarattack som mördade den iranske befälhavaren. Nato lägger, skrämmande felaktigt, all skuld på Iran. Natochefen anmodar enbart Iran att ”undvika ytterligare våld och eskalering”. En journalist ställer frågan om inte samma uppmaning att undvika våld även gäller USA, men USA slipper kritik.

Nato tvekar inte att stödja USA vid igångsättning av ny krigsbrand i Mellanöstern. Dagen innan mordet hade Irak lovat att vara mellanhand för fredssamtal mellan Saudiarabien och Iran. Fredssamtal där den nu mördade iranske befälhavaren skulle vara nyckelperson.

Om krig bryter ut så väntar nya flyktingströmmar, ökad invandrarkritik samt en ny tragisk uppgång för Sverigedemokraterna. En USA-anpassad och Natovänlig svensk riksdag och regering bidrar till både krig och flyktingar.

Bengt Josefsson, Skellefteå

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut