Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare: Svenska folket kan få Åkesson som statsminister

Det finns ingen anledning för regeringspartierna att be om ursäkt för överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna. Detta var nödvändigt för att förhindra ett högerpopulistiskt parti att få inflytande och att Moderaternas Ulf Kristersson skulle bli statsminister. Vilket skulle ha blivit fallet utan januariuppgörelsen.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och och Kristdemokraterna var så eniga att de la en budget tillsammans. Den kommunala ekonomin kräver uppenbart mycket mer än 5 miljarder kronor i tillskott för att inte tvingas till orimliga nedskärningar i välfärdstjänsterna. Ett antal Centerpartistiska kommunpolitiker har redan hunnit våndas över det.

Istället för att överge januariavtalet är frågan hur den socialdemokratiska politiken starkare kan prägla samarbetet framöver. Enligt en opinionsundersökning så är just nu Sverigedemokraterna det största partiet. Alltså kan svenska folket få Jimmie Åkesson som statsminister efter nästa val. Stödpartier blir Moderaterna och Kristdemokraterna. Men vart går Liberalerna?

Göran Sundbom, Hans Nyström, Stig Lundström, Stig Larsson och Sven-Olof Södermark, alla Skellefteå

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut