Foto: Robert Henriksson / SvD / TT

Insändare: Ryska intressen i kärnkraftverket – stoppa bygget i Pyhäjoki

En explosion på en militärbas vid Dvinabukten, i nordvästra Ryssland, skedde torsdag den 8 augusti. Enligt uppgift dog fem människor. Detta är militär verksamhet och därför råder mycket hemlighetsmakeri kring händelsen. Det ryska kärnenergibolaget Rosatom, som är nära kopplat till kärnvapentillverkningen, är ändå så pass ärliga att de berättar om olyckan och dödsfallen.

Den ryska försvarsmakten gick först ut med att inga radioaktiva utsläpp hade skett i samband med olyckan. En lokal myndighet mätte sedan själv och fann ökade strålningsnivåer strax efter olyckan. Nivåerna sjönk sedan. Sveriges Radio, Ekot, rapporterade att Dvinabukten strax efter olyckan stängts av för båttrafik och att befolkningen i området började köpa jodtabletter.

Det som oroar mig och många andra är att Rosatom har ekonomiska och materiella intressen i kärnkraftverket i Pyhäjoki som ligger mindre än 15 mil från Skellefteå, nästan rakt över Kvarken. Bygget i Pyhäjoki är i dagsläget i ett avvaktande skede då Fennovoima OY ännu inte beviljats något tillstånd enligt den finska kärnenergilagen.

Plocka ned det påbörjade bygget i Pyhäjoki och gör om det till något annat. Småbåtshamn, sommarstugeområde, skola för marinbiologi, äventyrsbad eller låt bara naturen ta över igen. Något av de här alternativen skulle troligen vara lönsammast för oss alla.

Olov Wikström, Skellefteå

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut