Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare: Panik i Skellefteås skolpolitik

Nu väntar panikåtgärder i Skellefteå kommuns skolor, allt för att råda bot på den dåliga ekonomin. 2018 meddelade Skellefteå kommun att man välkomnade en friskola att öppna. Man beredde dem även lokaler. Gjordes nån konsekvensanalys av detta beslut?

Få se, eleverna – var skulle de komma ifrån? Mars? Just ja, de lämnar kommunens skolor och tar därmed sin skolpeng med sig till denna vinstdrivande koncern. Hoppsan vad ska vi göra nu? Det måste vara 25 elever i samma klassrum annars går ekonomin inte ihop. Då får ni göra B-form (2 årskurser på en pedagog i ett klassrum) eller kanske till och med C-form (3 årskurser). Detta måste ske redan under pågående läsår.

Det är fruktansvärt upprörande att läsa ordförande i för- och grundskolenämndens kommentar: ”Det är inte så att en liten grupp automatiskt ger bättre betyg, utan det beror i mångt och mycket på vilken lärare du har”.

Var hittar vi de övermänskliga pedagogerna som ska undervisa, utveckla och leda de stora årskursblandade klasserna? Vi som jobbar i skolan vet att det är jättestor spridning i mognad, förmågor och kunskaper i en årskurs. Dessutom ökar antalet barn med särskilda behov. Våra elever kommer att drabbas hårt av detta. Pedagoger kommer att knäckas, sjukskrivas och sluta.

Skellefteå kommuns ledord: ”Vi är samhällsbyggare. Våra ledord är professionalitet, engagemang och framsynthet ...”

Det känns inte som att vår rika kommun lever upp till detta. Satsa på vår framtid, barnen!

Har varit med länge

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut