Foto: Lars Eriksson

Insändare: Nya busstrafiken – knasiga bussbyten

Det är inte lätt att välja bussen då bussbyten inte underlättas. I och med bussomläggningen så hoppades jag att man skulle vara lite smartare och se till att underlätta för alla oss som måste byta buss. Men nej, det nya är lika knasigt som det gamla.

Varför kan inte alla lokalbussarna stå inne i centrum samtidigt, så man smidigt kan byta buss? Nu missar bussarna varandra med någon enstaka minut och pendlare får vänta 25 minuter i onödan.

Ulf Larsson, Skellefteå

Svar direkt

Roligt att du vill åka buss, det hoppas vi att fler ska vilja göra nu när kylan smyger sig på. De rakare busslinjerna som tar oss från punkt A till punkt B lite snabbare än tidigare, är en viktig del i det nya kollektivtrafiksystemet och för att få bilpendlarna att välja bussen framför bilen. Du skriver inte vilken buss du åker med, men det nya systemet bygger på just det du önskar – att alla bussar kommer in och avgår samtidigt. De ska anlända tio minuter innan de avgår.

På grund av bristen på chaufförer kör vi just nu på en 30-minuterstakt, istället för på den planerade 15-minuterstakten i stadstrafiken. Vår målsättning är dock att jobba oss upp till den 15-minuterstakt som var tänkt från början, vilket kommer att minska väntetiden om vi missar i punktlighet.

En anledning till att vi inte lyckats vara helt punktliga under vissa tider är trafiksituationen i centrala Skellefteå. I ett Skellefteå som växer är det en utmaning att köra efter tidtabell, men alla förändringar som sker bidrar till en bättre helhet, även trafikmässigt, så den utmaningen antar vi gärna.

Robert Nyman, verksamhetschef trafikplaneringen, Skellefteå kommun

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut