Foto: Janerik Henriksson / TT

Insändare: Nu har studentleken gått för långt

Jag älskar studenttiden. Har själv tagit studenten, är förälder och anhörig till dem som tagit studenten och inväntar fler sådana firanden framöver. Glada ungdomar, förväntansfulla inför framtiden. De är så vackra, i sin glädje och gemenskap.

Med åren har denna studenttid fått allt mer utrymme då ungdomarna lägger ner mycket tid, engagemang och pengar. Veckorna innan kantas av fester med grillkvällar, brännboll och utekvällar på krogen. Fortfarande mysigt och trevligt.

Sista veckan påbörjas även den så kallade studentbingon. Klasserna utmanar varandra inom respektive program. Det handlar om att samla flest poäng och få chansen att vinna ära och berömmelse. För att vara säker på att få poäng måste utmaningen dokumenteras. Jag älskar tävlingar och en riktig rolig sådan kan förena en grupp. Jag förstår att själva fenomenet är ett uppskattat och efterlängtat inslag. Tid att tävla tillsammans, göra något med och för din klass. Vem vill inte vara med på det?

Tyvärr har denna lek fått allt mer karaktären av förnedring. Ju äckligare och mer gränsöverskridande saker man gör, desto fler poäng får klassen. Kissa ner sig offentligt, ha sex med en klasskamrat, slicka på skolans toaborste eller springa naken. Som ni förstår finns även mildare uppgifter som att försöka bjuda en lärare på alkohol, tälta i en rondell eller leka att man är renar på vägen.

För mig har denna bingo gått för långt. Det är bara en tidsfråga innan någon upplever sig utsatt eller gjort något som i efterhand känns oerhört ångerfullt, om det inte redan har hänt. I värsta fall skadas eller förolyckas en av Skellefteås fina ungdomar.

Jag menar att vi måste prata med våra ungdomar om detta. Om att de val de gör som 19-åring kan påverka dem själva, men även andra. Att en kollektiv aktivitet kan få även den mest eftertänksamma ungdom att falla för ett grupptryck och göra något som hen sedan ångrar. Gemenskap och glädje handlar inte om att roa sig genom att utföra eller bevittna kränkande handlingar.

Vi har alla ett ansvar att säga ifrån – att säga stopp. Låt våra barns studenttid bli en härlig och ljus tid att minnas. Låt oss hjälpa våra ungdomar till kloka val genom att lyssna, diskutera, problematisera och säga ifrån. Till dig som är ung och ska ta studenten framöver, ta hand om dig och dina vänner med kärlek och respekt.

Oroad förälder

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut