Varför ta bot kännbara knappar.
Varför ta bot kännbara knappar. Foto: Terje

Insändare: Mer beroende av ett par fungerande ögon

Jag är blind och har hittills i mitt liv har jag kunnat använda spis, ugn, mikrovågsugn, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare själv. Vissa av dessa maskiner har jag behövt hjälp med en tydligare taktil uppmärkning, men det har gått att lösa praktiskt.

En skrämmande upptäckt visar att det inte är längre självklart att jag ska kunna fungera i ett kök. Detta har jag och min man uppmärksammat, när vi har letat ett lämpligt boende under det senaste halvåret på grund av att vi sålt vår villa.

Spishällar har icke kännbara touch-knappar och likadant är det på inbyggda ugnar och mikrovågsugnar. Diskmaskinerna har svårinställda program där det ofta kan vara svårt att känna knapparna och veta när man aktiverat något program.

Tvättmaskiner och torktumlare är också svårhanterliga och om jag som blind ska kunna fortsätta sköta detta på egen hand, blir det ännu svårare när det inte finns tydliga kännbara knappar. Vet inte hur tillverkare av köksmaskiner och tvättmaskiner tänker, men varför ska det vara så svårt att fortsätta med tydliga kännbara knappar? Jag blir således ännu mer beroende av någon med fungerande ögon i mitt vardagsliv.

Jag upplever att det nog knepigt när jag är ute och handlar och jag inte får betala med ”vanliga” pengar som jag har full koll på. Istället måste jag använda kortbetalning och hur ska jag veta vad som står på displayen? Hur vet jag att det är rätt summa? Och om kvitton ska försvinna, då blir det ännu värre, för då kan jag inte kolla vad jag har betalat för varorna. Detta måste väl även vara ett minus för alla andra konsumenter?

Jag undrar bara vart är vi på väg, för det här är väl ingen bra utveckling?

Monica Svedesjö

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut