Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare: Låt inte min lillebror bli mobbad

Nu får det vara nog! En fjortonåring ska inte behöva komma hem från skolan helt förstörd och söndergråten för att på skolan ha blivit misshandlad, nedtryckt på golvet och slagen i revbenen så att han knappt kunde andas. Detta hände alltså mitt i en korridor utan att någon stoppade det.

Han ska inte gång på gång behöva komma hem ledsen, för att de retar och diskriminerar honom. Att han nu är 14 år och att det hållit på sedan han var nio år är skrämmande. Man känner sig så otroligt hjälplös, för hur mycket man än kontaktar skola så är det inget som blir bättre. Min lillebror är långt ifrån den enda som går till skolan varje dag med en klump i magen, rädd för vad han ska bli kallad för och rädd för vad som ska hända. Ska det verkligen behöva vara så?

Kommunens skolor måste sluta blunda för vad som händer och faktiskt göra något åt det. Hade det bara funnits en vuxen i korridoren så hade det aldrig hänt. Så min fråga är: varför finns det inte vuxna kring eleverna när de inte har lektion? Borde det inte finnas rastvakter även på en högstadieskola? Man ska inte behöva låsa in sig på en toa hela rasten för att känna sig trygg. Varför är psykiskt och fysiskt våld helt okej i Skellefteås skolor?

Upprörd storasyster

Svar direkt

Jag måste börja med att säga att du är en stark syster som agerar för att det ska bli en ändring för din bror. Det är förstås inte okej vare sig med fysisk eller psykisk mobbing. Ingen ska vara rädd eller otrygg i våra verksamheter. Rätt väg är att tala med mentor, rektor eller elevhälsa på skolan. Behöver du gå vidare så vänd dig till oss på skolkontoret. Du kan även göra en anmälan direkt på webben till Skolinspektionen eller Barnombudsmannen.

Jag vet att samtliga skolor arbetar förebyggande med värdegrund för att sådant här inte ska kunna hända, men vi misslyckas ibland ändå.

Anne Rönnberg, verksamhetschef skolkontoret, Skellefteå kommun

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut