Foto: Lars Eriksson

Insändare: Lasarettet sitter på en guldgruva

Ledningen för Skellefteå lasarett och regionledningen bör bli medvetna om att de har en guldgruva på lasarettet. Guldgruvan heter Christer Sundberg och är den tekniker på psykiatrin som sköter TMS-behandlingarna, transkraniell magnetstimulering. Metoden kan hjälpa patienter med neurologiska och psykiska sjukdomar. Parkinsons sjukdom, depression, tvångssyndrom och minnesstörningar är exempel på sjukdomar som behandlas.

Jag är en före detta narkos- och distriktsläkare. Efter 70 år drabbades jag av flertalet sjukdomar. De flesta beror på kalkiga blodkärl, vilket gör att jag är stamkund på olika kliniker på NUS. Jag är jättenöjd med all hjälp jag får. Undantaget är psykiatrin som inte har kunnat hjälpa mig med det värsta, en hemsk och långvarig depression.

Slutligen fick jag en remiss till Skellefteå för en TMS-behandling. Under två veckor har Christer gett mig 20 behandlingar med TMS, vilka har fungerat mycket bra och utan obehag. Sista dagarna märkte jag av en höjning av stämningsläget, men framtiden får utvisa effekten.

Skellefteå är det enda stället i Norrland med TMS. Lasarettet har så gott rykte att patienter från hela landet söker sig dit. Detta är ju en fjäder i hatten, inte bara för TMS utan för hela lasarettet. Kan ett litet sjukhus i Norrland ha kommit så långt så kan detta säkert locka till sig läkare.

Jag anser att ledningen bör göra allt för att stötta Christer i hans arbete med bland annat den utrustning han behöver för att utveckla verksamheten. Han är verkligen en guldgruva av helt annat slag än Boliden och som säkerligen i framtiden kommer att göra underverk med sin nit att vilja hjälpa människor. Tänk vilket lyft Skellefteå lasarett kan få.

Carl-Olof Zingmark, Täfteå

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut