Nya parkeringshuset vid E 4 i centrala Skellefteå får specialbeställda gröna fönster.
Nya parkeringshuset vid E 4 i centrala Skellefteå får specialbeställda gröna fönster. Foto: Torbjörn Enmark

Insändare: Kommunledningen – fundera på vilka signaler ni sänder ut

För inte så länge sedan kunde vi läsa i Norran om det nya parkeringshuset och dess specialbeställda gröna fönster. Ett bygge som säkerligen kostar sina kronor. Samma vecka kommer en vädjan ut på Facebooksidan Köp och Sälj i Boliden om att en förskola önskar få tag på en soffa till sin verksamhet.

Min fundering och följande frågor:

Är det inte dags för politiker och kommunledning att ta sig en rejäl funderare på vilka signaler man sänder ut till sina befintliga och kommande invånare? Prioriteringar av detta slag får mig att undra hur mycket kunskap beslutsfattarna har av verkligheten som de flesta av oss lever i? Soffan är ett strålande exempel. Diskussionen är i sin komplexitet mycket större än en möbel, den kräver genuint mod, en förmåga att inte skylla på någon annan samt ett intresse av att utveckla hela samhället. – Så vem av våra styrande vågar sig på att försöka?

Helena Lidman Boliden

Svar direkt

Det byggs mer än någonsin i Skellefteå just nu och det vi bygger är förutsättningar för ett starkt näringsliv vars intäkter är grunden till en god välfärd. Vi utvecklar för att hela kommunen ska kunna växa. För att kunna erbjuda våra barn och ungdomar en bra utbildning, och i ett längre perspektiv ett bra jobb, har Skellefteå kommun investerat nästan 1,5 miljarder i ny- och ombyggnationer av för-, grund- och gymnasieskolor. Skolan är och har varit prioriterad de senaste åren. Det är däremot inte helt enkelt att jämföra en investering mot en annan.

Som kommun står vi och alla andra kommuner i Sverige nu inför en stor demografisk utmaning med en större andel äldre och även fler barn och unga. Det ställer krav på att alla medarbetare i kommunen tänker nytt och hittar smarta arbetssätt för att maximera nyttan av skattepengarna.

Samhällsutveckling är, precis som du skriver, en komplex sak som kräver både mod och kunskap.

Jag tycker att Skellefteå har båda.

Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut